Upptäck den vilda naturen i Nyköping

12 maj 2016

Brukar du fundera över varför det ser ut som det gör i den stadsnära naturen? Kanske är det lite stökigt? Eller hur lever djuren runt omkring oss? Nu kan du lära dig mer om djur och natur vid några utvalda platser längs med promenadvägar centralt i Nyköping. 

Tio skyltar som syftar till att väcka intresse och förståelse för områdets betydelse för djur finns placerade vid bland annat Nyköpingsån, bron över Kilaån mot Arnö och på Brandholmen. På kartan här nedanför ser du var skyltarna finns. 

 -Vi får ibland synpunkter på skötseln av våra naturområden, särskilt de lite mer vildvuxna delarna, säger Per Skyllberg, ekolog i Nyköpings kommun. Vid de här platserna, som kan upplevas som ostädade, hittar djur skydd, mat och ostördhet. Det kan röra sig om allt från gamla döda träd, vassområden eller allmänt risiga skogsområden till "ovårdade" gräsmarker.

Skyltarna hittas vid de röda prickarna på kartan.

Naturen är barnkammare

Nu under våren och sommaren fungerar den lite stökigare naturen som en fantastisk barnkammare vilket är perfekt för djurföräldrarna att gömma och föda sina ungar i. Nyköpings kommun värnar dessa områden och med inforamtionsskyltarna ges chans till ökad kunskap och därmed förståelse för att låta vissa grönområden har lite stökigare delar.

Skyltarna ingår i ett flerårigt projekt om att uppmärksamma stadens biologiska mångfald. Projektet medfinansieras av statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt.

Vill du veta mer?

Kontakta Per Skyllberg, kommunekolog, 0155-45 74 40