Undersköterskor och brandmän hjälps åt vid larm

8 mars 2016

Nu startar Nyköpings kommun ett nytt samarbete mellan räddningstjänsten och hemtjänstens nattpatrull för att kunna hjälpa människor snabbare i akuta situationer.

30 undersköterskor i hemtjänstens nattpatrull har specialutbildats i brand och sjukvård och är nu redo att vara först på plats när olyckan är framme. Det kallas "I väntan på räddningstjänst", IVPR, och innebär att nattpatrullen kan rycka ut på till exempel hjärtstopp och mindre brandlarm.


Personal från räddningstjänsten har utbildat nattpatrullens undersköterskor i bland annat hjärtlungräddning och hjärtstartare.

Projektet har arbetats fram under en lång tid med representanter från båda verksamheterna. Nattpatrullens personal har bland annat fått en skräddarsydd utbildning som också stärker deras kompetens i det vanliga arbetet. Patrullens fordon är utrustade med hjärtstartare, brandsläckare och sjukvårdsmaterial.

Tar vara på gemensamma resurser

Nattpatrullen rör sig över hela kommunen och har fem bilar ute varje natt. Det gör att de i vissa fall kan komma till en olycksplats snabbare än räddningstjänsten. Däremot ersätter de aldrig räddningstjänsten utan fungerar som en extra resurs. Nattpatrullen använder sedan tidigare samma radiokommunikationssystem som räddningstjänst, ambulans och polis och kan nu också larmas om de är i närheten av en olycka.

- Det här är ett bra sätt att ta vara på kommunens gemensamma resurser för att snabbare kunna hjälpa den som är drabbad, säger räddningschef Stefan Ekholm.

Förstärker också stödet till ambulanssjukvården

Vid ett larm om misstänkt hjärtstopp skickas alltid en ambulans. Men sedan flera år tillbaka larmas även räddningstjänsten på dessa händelser genom ett avtal med landstinget om så kallad "I väntan på ambulans", IVPA. Nattpatrullens undersköterskor blir därmed en extra resurs vid misstänkta hjärtstopp.

Åker om de är lediga

Det är bara i de fall som en nattpatrullsbil är ledig och befinner sig i närheten som de åker på larm. Nattpatrullen lämnar aldrig en hemtjänstkund under pågående besök.

– Ingen hemtjänstkund ska vara rädd för att deras hjälp uteblir. Hemtjänstarbetet går i första hand, säger Kristina Silverarfve, enhetschef för nattpatrullen.

Arbetet med IVPR ska utvärderas i oktober.