Trygghetskamera kan ersätta nattbesök

20 oktober 2016

Efter en pilotstudie införs nu trygghetskamera som alternativ till nattlig tillsyn för hemtjänsttagare som väljer det alternativet. Förslaget tas upp på Vård- och omsorgsnämndens möte 27 oktober.

Trygghetskameran placeras i sovrummet hemma hos hemtjänsttagaren. Den ersätter tillsynsbesök på natten av hemtjänstpersonal. Fördelen med kameran är att personen inte blir väckt i onödan i samband med tillsynsbesöket. Det kommer vid behov att gå att kombinera trygghetskameran med ett besök av personal vid annan tidpunkt under natten.

Kameran är bara igång på bestämda tider

Tillsyn sker på bestämda tider. Övrig tid går det inte att koppla upp sig mot kameran, då befinner den sig i viloläge. Inga bilder lagras och trygghetskameran är helt ljudlös. Kameran har ingen ljudupptagning och det går inte att prata genom den.

- I och med den nya digitala tekniken som nu finns i kommunens Samordningscentral öppnas möjligheter att kunna erbjuda nya tjänster utifrån de enskilda brukarnas behov, som till exempel tillsyn via trygghetskamera. Syftet med trygghetskamera är att öka den äldres trygghet, särskilt för personer med fallrisk. Det har varit genomgående positiva reaktioner från de fyra hemtjänsttagare som deltog i pilotstudien, säger Veronica Andersson.

Bakgrunden till förslaget är främst att många hemtjänsttagare som behöver nattlig tillsyn känner sig störda av besök under natten. Det handlar också om att använda hemtjänstpersonalen där de behövs mest under natten.

Införs från årsskiftet

Om förslaget godkänns vid Vård- och omsorgsnämndens möte 27 oktober kommer alternativet trygghetskamera under natten att börja införas från årsskiftet. Hemtjänsttagare ansöker hos handläggare på Social omsorg som beslut om trygghetskamera. Trygghetskameran installeras av personal från Samordningscentralen på Social omsorg efter att skriftligt samtycke har getts.

Kontakt för frågor

Veronica Andersson
Ordförande i Vård- och omsorgsnämnden
Tfn 0155-24 83 38

Kristina Silverarfve
Enhetschef Samordningscentralen
Social omsorg
Tfn 0155-45 77 78