Trygghetskamera – ett alternativ till tillsynsbesök på natten

2 juni 2016

Nu provas ny teknik i hemtjänsten och på äldreboende i Nyköpings kommun. Med hjälp av en trygghetskamera som installeras hemma hos kunden ska personalen göra tillsynsbesök utan att störa eller riskera att väcka personen.

Många kan uppleva det störande att få hembesök på natten. Därför testar nu hemtjänsten och ett äldreboende i Nyköpings kommun trygghetskamera, alltså tillsyn via en webbkamera, som ett alternativ för den som inte vill få nattsömnen störd. Tio kunder får under ett halvår testa kameran, sedan ska det utvärderas.
– Det är ett annat sätt att göra hembesök på. Vi ser redan idag att äldre har andra krav och vi behöver bli bättre på att individanpassa och digitalisera våra tjänster, säger Kristina Silverarfve, projektledare för trygghetskamera och enhetschef för hemtjänstens nattpatrull och kommunens samordningscentral.

Alla personer som nu provar trygghetskamera har själva valt det.
– Trygghetskameran är ett alternativ till personligt tillsynsbesök om man är lättväckt, sover oroligt eller inte vill ha personligt besök. Det är helt frivilligt och vi tar in skriftligt samtycke från alla som vill prova. Tekniken passar några men inte alla, säger Kristina Silverarfve.

Tillsyn sker på bestämda tider som kunden kommit överens om med biståndshandläggaren. Det är larmoperatör på kommunens samordningscentral som gör tillsynen. De säkerställer att personen sover och att allt är lugnt och tryggt. Övrig tid går det inte att koppla upp sig mot kameran, utan den befinner sig i ett viloläge. Inga bilder lagras och trygghetskameran är helt ljudlös. Kameran har ingen ljudupptagning och det går inte att prata genom den.
– Säkerheten är viktig och användandet av kameror är hårt reglerat av Datainspektionen. Vi har IT-säkerhetslösningar för att förhindra att obehöriga kan ta sig in i de skyddade systemen, säger Kristina Silverarfve.

Om larmoperatören på kommunens samordningscentral inte kan få kontakt med trygghetskameran vid de bestämda tidpunkterna eller om de ser något avvikande vid tillsynen via kameran kommer omsorgspersonal från hemtjänsten eller personal på äldreboendet att komma hem till personen för ett vanligt tillsynsbesök.

Så här ser trygghetskameran ut

Så här ser trygghetskameran ut.