Trafikverket och kommunen överens om arbetet med Nyköpings resecentrum

4 april 2016

Nu är Nyköpings kommun och Trafikverket överens om hur arbetet med Nyköpings resecentrum ska fördelas.

Kommunalrådet Urban Granström (t v) och Einar Schuch, Regional direktör Region Öst är överens om hur Nyköpings kommun och Trafikverket ska fördela arbetet med Nyköpings resecentrum.

Parterna är överens om att Nyköpings resecentrum ska vara tillgängligt för alla, minska järnvägens barriäreffekt och ge möjlighet till effektiva byten mellan buss, tåg, bil och cykel. Stor vikt ska läggas vid utformning, säkerhet och tekniskt genomförande.

- Avtalet med Trafikverket är en viktig pusselbit för att gemensamt arbeta vidare med Nyköpings resecentrum, säger kommunalrådet Urban Granström (S). Trafikverkets satsning visar att man ser Nyköping som en stad som växer och kräver en station med hög standard.

Måndag 4 april skrev parterna under överenskommelsen som beskriver den samordnade och gemensamma planeringen av området. Avtalet låser fast parterna kring spår och plattformar. Anpassningen av Brunnsgatan till Nyköpings resecentrum är också en viktig del i överenskommelse.

- Avtalet bekräftar att vi har ett bra samarbete med Nyköpings kommun och innebär att vi nu kan detaljplanera arbetet med järnvägen och plattformarna, säger Einar Schuch, Regional direktör Region Öst.

Avtalet omfattar Nyköpings resecentrum inklusive ombyggnationen av Brunnsgatan, plattformar samt gång- och cykeltunnlar.

Kommunen tar ansvar för ombyggnaden av Brunnsgatan och de provisoriska trafikomläggningar som blir aktuella i samband med bygget.

Trafikverket tar ansvar för nya permanenta järnvägsbroar och provisoriska omläggningar på det statliga vägnätet som berörs.

Avtalet reglerar kostnaderna under planeringsskedet.