Träd är viktiga! Se barnens utställning på Culturum 23 maj – 10 juni

24 maj 2016

Träd är viktiga! Under 2016 är det just träden som står i fokus i arbetet med att öka den biologiska mångfalden i staden. Barn i flera skolor och förskolor har adopterat träd och du kan se deras utställning 23 maj – 10 juni på Culturum.

Under läsåret har 25 klasser i 13 skolor och förskolor adopterat ett träd och gjort olika aktiviteter kring trädet. Mellan 23 maj och 10 juni ställer barnen ut sina arbeten. Hela sommaren pågår också en fototävling där Nyköpings finaste träd ska utses.

- Vi vill öka den biologiska mångfalden i staden och få upp allmänhetens ögon för den, både genom naturvårdsåtgärder och genom informationsinsatser, berättar Christel Guillet, kommunekolog i Nyköping. Förra året var det vår vilda natur som var i fokus, i år är det träden.

Läs gärna en intervju med Christel Guillet i Svenska Dagbladet (måndag 30:e maj 2016) med rubriken "Vi måste jobba med människors känslor för träd"

Fyra år långt projekt för ökad biologisk mångfald

Ett tema i taget är i fokus under fyra år: Stadens vilda natur 2015, Trädets biologiska mångfald 2016, Blommor och bin 2017 samt Vattnets biologiska mångfald 2018. Projektet sker i samverkan mellan Nyköping kommuns naturvård, park- och markförvaltning samt naturskolan och medfinansieras med så kallade LONA-bidrag.

Vilket är Nyköpings finaste träd?

Träd är inte bara viktiga för oss människor eftersom de omvandlar koldioxid till syre - de är vackra också! Under sommaren kan alla som vill vara med och fota sitt favoritträd. Ta del av tävlingsinstruktioner och vilka fina priser som delas ut. 

Stadens vilda natur i fokus 2015

Förra året var det den vilda naturen i stadsmiljön som fick uppmärksamhet. Kanske du tycker att det är lite stökigt på vissa platser? Det ska faktiskt vara så, eftersom just den lite stökiga miljön är perfekta livsmiljöer för flera av djurarterna som lever tillsammans med oss i staden. För att uppmärksamma några av platserna har tio skyltar placerats vid bland annat Nyköpingsån, bron över Kilaån mot Arnö och på Brandholmen. Skyltarna syftar till att väcka intresse och förståelse för områdets betydelse för djur. Läs mer om var du hittar skyltarna.