Test av VMA-signalen 13 juni

13 juni 2016

VMA  (Viktigt meddelande till allmänheten) är ett varnings- och informationssystem som används vid till exempel giftig brandrök eller utsläpp av kemikalier. Systemets utomhussignal, även kallad "Hesa Fredrik", testas kl. 15.00 idag den 13 juni. 

Vad är VMA?

VMA är ett varnings- och informationssystem, som dels utgörs av utomhuslarm, dels av meddelande i radio och TV. När en kris inträffar finns ett stort behov av snabb och tillförlitlig information. Behovet ökar vid händelser som kan ge allvarliga konsekvenser för människor, miljö och egendom. 

Signalen testas kl. 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Om räddningstjänsten snabbt behöver få ut livsviktig information kan VMA vara en effektiv kanal, både via radio/tv och via utomhussignalen. Det är i så fall räddningsledaren som beslutar om ett meddelande ska gå ut och om signalen ska startas. Signalen ljuder då i 7 sek och följs sedan av 14 sek tystnad. Detta upprepas under minst 2 minuter.

Test av signalen

Signalen testas kl 15:00 idag måndag 13 juni. Signalen kan avgränsas geografiskt till just det område där faran finns. Utrustningen, som brukar kallas ”hesa Fredrik”, finns i Nyköping och Oxelösund. Vid behov finns mobila högtalare för placering i Trosa och Gnesta.

Om signalen hörs utan att det är test

Sök skydd inomhus och stäng dörrar, fönster och ventiler. Lyssna på radio (Sveriges Radio P4) eller se på TV och internet för information.

Läs mer om VMA

Testa själv - ny nationell kriskarta

Hörde du tutan? Rapportera din iakttagelse på www.krisinformation.se som drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Då hjälper du till att utveckla deras nationella crowdsoursing-karta för krisinformation.