Sveriges största historiepris till Fredric Bedoire

16 september 2016

Inför glada och intresserade Nyköpingsbor tog arkitekturhistorikern Fredric Bedoire emot Stora historiepriset 2016 på Culturum. 

Det är Sveriges största historiepris och delas ut varje år i samverkan mellan Nyköpings kommun och Sörmlands Museum. Prissumman är
50 000 kronor. Priset kan inte sökas - en oberoende jury utser pristagaren.

Fredric Bedoire är professor emeritus i arkitekturhistoria vid Kungliga Konsthögskolan. Han beskrivs som en mångsidig och produktiv folkbildare som lyckats levandegöra arkitekturens historia i samhällsbyggandet.

Ett fyrtiotal Nyköpingsbor kom för att delta, lyssna och ställa frågor till pristagaren.

Lyfter arkitekturens betydelse i historieteckningen

Bedoire uttryckte en stor glädje och tacksamhet över att ha blivit tilldelad priset och förklarade att juryn på det här sättet har lyft arkitekturens betydelse som källmaterial för att komplettera den mer konventionella historieteckningen.

Samtal mellan Fredric Bedoire och journalisten John Chrispinson. 

Priset delades ut under festliga former på Culturum, kvällen torsdag 15 september. Därefter följde ett samtal mellan journalisten John Chrispinson och Fredric Bedoire. Ett fyrtiotal Nyköpingsbor kom för att delta, lyssna och ställa frågor till pristagaren.

Pristagaren träffade elever från Nyköpings gymnasium

Under sitt Nyköpingsbesök hann pristagaren också möta elever från Nyköpings gymnasieskolor där han förde ett samtal med dem om arkitekturen i historien.