Studsviks avfallssida blir fransk

20 april 2016

Den franska kärnkraftsjätten EDF blir ny ägare till Studsviks avfallshanteringsverksamhet i Studsvik och Storbritannien.

Myndighetstillstånden blir troligen klara under hösten. Studsviks koncernchef Michael Mononen ser affären som ett led i Studsvikkoncernens fokusering på sin kärnverksamhet och är mycket nöjd med att EDF Development Environment SA, tar över verksamheten.

- EDF har varit en kund till oss mycket länge så vi har bra relationer. Det är en välkänd och kapitalstark aktör med hög kompetens som är bra för verksamheten här. Förvärvet ingår i EDFs planer att skapa en stark position inom avfallsområdet i Europa och på sikt även på internationella marknader. Med köpet får de vår kapacitet och kompetens, den saknar de idag. De får även Studsviks renommé från den internationella avfallsmarknaden för låg- och medelaktivt avfall där Studsvik är världsledande.

EDF övertar däremot inte varumärket. En avstyckning har gjorts på Studsvikområdet för de fastigheter som medföljer förvärvet. Förändringen berör cirka 80 personer i Studsvik och 20 i Storbritannien. Det motsvarar ungefär en tredjedel av Studsviks personalstyrka utanför Nyköping och cirka hälften av den svenska omsättningen.

- Vi får nu mer kapital för investeringar, bland annat i utvecklingen av Studvik Technology Park där vi ser stora möjligheter och för diskussioner med olika aktörer. EDFs närvaro här kommer att innebära att sajten blir mer internationell affärsmässigt, vilket vi ser som en styrka. Vi för också diskussioner med andra aktörer vars kompetens kan bidra till att utveckla området här i Studsvik och hoppas på en framtida ketchupeffekt, säger Michael Mononen.