Snyggare och tryggare gångtunnel öppnas efter ombyggnad

9 december 2016

Ljusare, fräschare, bättre belysning och fokus på ökad trygghet – det är resultatet av ombyggnaden av gångtunneln under järnvägsspåret vid Östra Rundgatan och Tegnérgatan. Gångtunneln som varit stängd sedan slutet av september öppnas nu upp igen.

Tunneln har nu fått ett helt nytt utseende. Golv och väggar har försetts med slitstarka kakel- och klinkerplattor, rampen för barnvagnar och cyklar har efter önskemål breddats samtidigt som belysningen blivit betydligt bättre. Fokus har lagts på att ljusa upp både i och utanför tunneln för att skapa en tryggare plats att röra sig på. Förutom strålkastare riktad mot trappnedgången vid Tegnérsgatan och flera nya armaturer så har även en hel vägg belysts nere i tunneln.

– Det finns 18 lysrör bakom en specialbeställd perforerad plåt, som både skyddar mot skadegörelse och skapar en häftig ljuseffekt. De förra armaturerna har slagits sönder eller klottrats ner, så därför tog vi fram en ny lösning som vi hoppas ska fungera bättre, berättar Almir Malkoc, projektledare på Nyköpings kommun.

Öppnare ytor utanför tunneln

Väggbelysningen kommer lysa hela dygnet och det finns även extra lampor som tänds kvällstid. Båda de slitna takkonstruktionerna vid trappnedgångarna har rivits och ersatts med perforerad plåt som släpper igenom ljus.

– Vi har även rensat upp utanför tunneln. Däcken som legat där har forslats bort, staketet har flyttats och buskar och träd har tagits ner. Ytorna blir nu mer öppna med friare sikt för att ytterligare öka tryggheten, förklarar Almir Malkoc.

Gångtunneln efter renovering

Gångtunneln var innan ombyggnaden väldigt sliten, nerklottrad och luktade illa. Framför allt var otryggheten på platsen stor.
– Många fotgängare och cyklister valde andra vägar för att slippa gå ner i tunneln. Så ska det inte behöva vara och därför såg vi behovet av en ordentlig upprustning. Det blev en jättefin tunnel där vi hoppas att folk nu ska känna sig tryggare, avslutar Almir Malkoc.

Gångtunneln är en viktig länk mellan Nyköpings östra stadsdelar och centrum. Ombyggnaden har kostat cirka 1,6 miljoner kronor, där Trafikverket har finansierat hälften.

 

Gångtunneln före renovering

Gångtunneln före renovering

Bilderna ovan visar gångtunneln före ombyggnaden.