Skyltar för vattenskyddsområde sätts upp

18 november 2016

Ett tiotal skyltar sätts upp vid vägar i närheten av Högåsens vattentäkt. Det beror på att skyddsområdet har utökats.

I juni beslutade Länsstyrelsen om ett utökat skyddsområde för Högåsens vattentäkt. I och med att skyddsområdet utökats sätts nu skyltar upp vid vägar som ligger inom vattenskyddsområde Högåsen. Skyltarna anger att man befinner sig inom ett vattenskyddsområde och de placeras vid riksväg 52 och 611 samt E4:an och vid ett antal mindre enskilda vägar.

För att Nyköping och Oxelösund ska behålla ett gott och säkert vatten även i framtiden behöver vattnet skydd.

– Marken ger normalt ett bra skydd för vårt grundvatten, men skyddet behöver förstärkas i de områden där många använder marken på flera olika sätt. Därför finns skyddsområden för vattentäkter, berättar Karolina Wetterblad, verksamhetschef för Nyköping-Oxelösunds vattenverksförbund, NOVF.

I och med att skyddsområdet har utökats mot tidigare område har även skyddsföreskrifterna uppdaterats. Skyddsföreskrifterna talar om vad man ska förhålla sig till inom vattenskyddsområdet, och anger när det krävs tillstånd eller anmälan för olika verksamheter.

– Skyddsföreskrifterna ska dels förebygga risken för olyckor, dels minska konsekvenserna om en olycka ändå sker, säger Karolina Wetterblad.