Skolfrågor och Studsvik på programmet vid besök från Japan

25 augusti 2016

25 – 30 augusti besöker en delegation från den japanska staden Oarai Nyköpings kommun.

Sex vuxna och tio elever i åldern 13-14 år besöker Nyköping och välkomnas av kommunfullmäktiges ordförande Ylva Franzén och kommunens EU-strateg Catharina Marklund.

Efter mottagning på Stadshuset går besöket vidare till Campus Nyköping för en presentation av verksamheten.

Eftermiddagen ägnas åt SFI-undervisning och besök på Nyköpings Enskilda gymnasium. På kvällen träffas man på välkomstmiddag på Nyköpingshus där även de elever från Nyköpings gymnasium som var på besök i Japan förra året deltar.

Under helgen ordnar Nyköpings värdfamiljer aktiviteter för besökarna.

Måndag 29 augusti blir det besök på Nyköpings gymnasium och Nyköpings högstadium och på eftermiddagen är det dags för studiebesök på Waldorfskolan.

Tisdagsprogrammet består av besök på Studsvik och Nyköpings Arenor Rosvalla. 

Fakta om utbytet Nyköping-Oarai:
Maj 2006 slöts ett vänskapsavtal (a Rainbow City Agreement) mellan Nyköping och Oarai (ca 10 mil norr om Tokyo). Upprinnelsen till denna överenskommelse är affärskontakter mellan Studsvik Nuclear AB och företaget JAEA (Japan Atomic Enegry Association).

I Japan är det vanligt att kommun och företag samarbetar när ett företag ska etablera affärskontakter utanför landets gränser. Av denna överenskommelse framgår att Nyköping och Oarai skall ha kunskapsutbyte om respektive lands kultur, utbyta erfarenheter inom vård och omsorg, ha ett skolungdomsutbyte och underlätta för företag att etablera kontakter på respektive ort.