Satsning på ökad bemanning i äldreomsorgen

11 februari 2016

Regeringen har avsatt stimulansmedel för att öka bemanningen i äldreomsorgen och öka trygghet och kvaliteten för de äldre. Av de pengar som avsatts för 2015 har Social omsorg fått drygt 3,6 miljoner kronor. Nya stimulansmedel kommer för 2016 och 2017.

Pengarna ska användas till personalförstärkningar nattetid på flera av kommunens äldreboenden för att säkerställa bemanningen eftersom husens utformning försvårar samarbete mellan avdelningarna på natten.

En försöksverksamhet med serviceteam ska testas i första hand på Hållets äldreboende. Två medarbetare ska arbeta med arbetsuppgifter som inte är "brukarnära", d v s tvätt, städ och disk. Fördelen att ha renodlade servicetjänster är att undersköterskorna får möjlighet att arbeta mer individuellt med omvårdnadsarbete och med aktiviteter för de äldre. Försöksverksamheten ska utvärderas under hösten 2016.

Fyra äldreomsorgspedagoger ska anställas. Äldreomsorgspedagoger är undersköterskor med eftergymnasial utbildning inom pedagogik eller beteendevetenskap. De ska bland annat ansvara för att de individuella målen i de äldres genomförandeplaner uppfylls och vara pedagogisk handledare för arbetsgrupper.

Ett stort problem för våra äldre är undernäring. Därför finns behov av en koststrateg som ska arbeta med individärenden, handleda personal i kost- och nutritionsfrågor nära brukaren, arbeta för att nattfastan ska minska och verka för att kvaliteten på maten ska öka. En del av pengarna ska gå åt till att finansiera en sådan tjänst.

Tvärprofessionella team där hemsjukvården arbetar nära hemtjänsten samt samverkar med landstinget ska inrättas. Landstinget skriver ut patienter som anses färdigbehandlade på sjukhuset allt snabbare och kommunen behöver bli snabbare och effektivare i sitt mottagande av patienterna. Enligt ett nytt förslag som just nu utreds av regeringen kommer kommunen bara ha tre dagar på sig att ta emot patienterna. Därför behöver en satsning göras på ett team för säker och effektiv hemtagning från sjukhus.

Andelen äldre över 80 år kommer att öka kraftigt år 2020 och framåt. En av de största riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död är inaktivitet och stillasittande. Därför kommer divisionen satsa på att förstärka hemsjukvården med arbetsterapeuter och sjukgymnaster/fysioterapeuter. De ska arbeta med hälsofrämjande insatser för att förbättra individens funktioner och möjliggöra ett aktivare och hälsosammare liv.

En satsning på vårdhund ska också göras. Våra tidigare erfarenheter av vårdhund på Mariebergsgården och inom verksamheten för psykiskt funktionsnedsatta visar på positiva effekter och kan med sin närvaro medverka till en roligare och lekfullare träning. Vårdhund kan bidra till att minska läkemedelskonsumtion, minska oro och ångest, öka välbefinnande vid depression och bidra till levnadsglädje i nuet.