Samtalsfestival i Nyköping om vår tids stora frågor

12 augusti 2016

Just nu torsdag - fredag 18 – 19 augusti pågår Forum Nyköping  med ett 20-tal av landets mest aktuella talare som diskuterar integration och social sammanhållning. Dagarna avslutas med en gratiskonsert på Stora Torget med Weeping Willows.

Senaste nytt från Forum Nyköping hittar du här.

Moderatorn Navid Modiri lyfter en rad svåra och provocerande frågor:

Hur påverkar världshändelserna och utanförskap vår välfärd?
Vad blir konsekvenserna om vi sänker lönerna och därmed trösklarna till fler jobb?
Vad menas egentligen med allt tal om integration?

Efter invigning av landshövding Liselott Hagberg och kommunalrådet Urban Granström inleddes Forum Nyköping 2016 vid middagstid torsdag 18 augusti av författaren Lars Trädgårdh - professor i historia vid Ersta Sköndal högskola, Stockholm. Hans forskning kretsar kring olika aspekter av välfärdsstaten och det civila samhället.

 

Sveriges ledande imam Abd al Haqq Kielan  kommer på fredag till Forum Nyköping. Han är verksam vid Sabirin-moskén i Eskilstuna och ordförande i Svensk Islamisk Samling (SISAM), som organiserar muslimska församlingar med cirka 23 000 medlemmar. Han arbetar för dialog och integration och är engagerad i arbete mot extremism bland muslimska ungdomar.

 På plats är också den tongivande feministen och liberala politikern Birgitta Ohlsson som varit riksdagsledamot och Sveriges EU-minister och demokratiminister, forskaren Bi Puranen, debattören Hanna Gadbanpolitiske redaktören Martin Klepke, f riksdagsledamoten Nalin Pekgul, demokratiutredaren Olle Wästberg och chefredaktören Tove Lifvendahl.

Den nigerianska toppmodellen och journalisten Yomi Abiola presenterade sin verksamhet under torsdagen. Hon är känd inte bara för sin bakgrund som toppmodell utan även för sin förmåga att göra mångfald till en nyckel för innovation och framgång i organisationer världen över.

Hennes engagemang för ledarskap, fri- och rättigheter föddes ur hennes fars politiska resa. MKO Abiola var den första person som vann ett fritt demokratiskt val i Nigeria. Yomi är grundare av Stand Up For Fashion, en organisation som stödjer socialt ansvarstagande i modeindustrin.

Forum Nyköping bjuder även på Öppen scen för dem som föranmält att de vill framföra sitt budskap och Språkkafé för många oväntade möten.På fotoutställningen Mitt möte med Sverige visar nyanlända ungdomar hur de upplever mötet med det svenska samhället. Bland det 20-tal organisationer och föreningar som ställer ut på Stora Torget märks Axfoundation, Svenska kyrkan, Verdandi, Rädda barnen, Röda korset, Teskedsorden och Volontärbyrån.

Samtalsfestivalen avslutas med underhållning av Sveriges populäraste popgrupper Weeping Willows som sensationellt ger en gratiskonsert på Stora Torget på fredagskvällen! Även på torsdagskvällen bjöds det på högklassig underhållning av Flens Världsorkester som består av musiker från världens alla hörn. Flens Världsorkester har svarat för flera uppmärksammade konserter bland annat på Kulturhuset i Stockholm.

SVT Forum kommer att sända från Forum Nyköping och hela arrangemanget dokumenteras och läggs ut på http://forum.nykoping.se där du också hittar programmet, talarlistor, bilder och kontaktuppgifter till arrangörerna. Följ också Forum Nyköping på www.facebook.com/forumnykoping

Samtalsfestivalen Forum Nyköping är ett öppet forum som låter vår tids stora frågor kring demokrati och samsyn genomlysas och prövas i en anda av öppenhet och fördomsfrihet. En plats där demokratiskt grundade perspektiv och ämnen som sällan får utrymme på agendan, fritt ska kunna framföras och diskuteras. Arrangörer är Nyköpings kommun och Länsstyrelsen Södermanland.