Nyköpingshem ska bygga 1 000 nya lägenheter

30 mars 2016

Under de kommande tio åren ska Nyköpingshem bygga 1 000 nya lägenheter.

Förslaget finns med i ett kompletterande ägardirektiv till bolaget som är på väg fram till kommunfullmäktige för beslut. Nyköpingshem ges i i uppdrag att genom nyproduktion skapa 100 nya lägenheter i genomsnitt per år under perioden 2016 – 2026.

- Nyköping behöver öka byggandet av bostäder och då är vårt eget bolag Nyköpingshem en viktig aktör, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S). Totalt behöver det byggas 5 000 bostäder under perioden och det innebär att också andra aktörer måste följa efter kommunen och öka byggandet.

Han får medhåll av kommunalråden Malin Hagerström (MP) och Nicklas Franzén (V) som menar att det är viktigt att kommunen går före och tar ansvar för att det byggs fler hyresrätter. Det är också viktigt att bostadskostnaderna hålls på en rimlig nivå.

Bakgrunden till det kompletterande ägardirektivet är att Nyköping växer så det knakar. Befolkningen har under senare år ökat med 700 personer per år och befolkningsprognoserna visar på fortsatt stigande tillväxt. Nyköping ska under 2016 ta emot 108 nyanlända varav cirka 70 procent är ensamhushåll. Dessutom behöver ett antal ensamkommande barn som redan finns i Nyköping bostäder när de blir myndiga och slutar skolan.

Etableringen av Ostlänken innebär också att Nyköping kommer att avtala med staten om att bygga ett större antal bostäder.

Behovet av nyproduktion av bostäder i kommunen uppgår till 400 – 500 per år och omfattar alla upplåtelseformer. De senaste åren har ca 75 hyresrätter färdigställts årligen.

- Det  är utmanande men realistiskt att höja nivån till 100 nya hyresrätter per år, säger Nyköpingshems VD Johan Eriksson. Efter försäljningen av ett antal fastigheter för en tid sedan har vi nu en ekonomi som ska klara både renoveringar i Brandkärr och nybyggnationer.

Nyköpingshem har flera byggen på gång i bland annat kvarteren Åkroken, Stormfågeln vid Ängstugevägen och Förrådet vid Domänvägen. I samband med renoveringar av lägenheter på Ortvägen i Brandkärr diskuteras också nya hus i området och en eventuell flytt av Nyköpingshems kontor till Brandkärr.

- Vi har påbörjat plandiskussioner men ännu är inget bestämt, säger Johan Eriksson. Men helt klar är våra ambitioner är att bygga fler lägenheter och samtidigt göra Brandkärr till ett attraktivare område.

De kompletterande ägardirektiven kommer upp för beslut på kommunfullmäktige i april och på Nyköpingshems årsstämma samma månad.