Nyköpings näringsliv är välmående och växande

9 juni 2016

Den som tar tempen på näringslivet i Nyköpings kommun upptäcker ett näringsliv som i många avseenden kan jämföras med andra välmående större kommuner. Det visar den färska statistiken från analysföretaget Bisnode som studerat perioden 2009-2014. Informationen gavs vid företagslunchen på Sunlight hotel 8 juni.

Resultatet för perioden påverkas något av de större neddragningar som skedde inom några av kommunens större bolag under 2014, men tack vare stark tillväxt i många andra små och medelstora företag under flera år blir den totala utvecklingen positiv.

Tillväxten i Nyköping är stark och sett till folkmängd innebär det en något långsammare tillväxt än i Stockholm. Det skapar förutsättningar för näringslivets tillväxt också. Nyköping är inte så beroende av stora dominerande arbetsgivare som många andra kommuner. Arbetsmarknaden är stor och rörlig med sin närhet till både Storstockholm och Östergötland. Inpendlingen är 4 500 personer och utpendlingen cirka 6 500 personer. Här arbetar cirka 24 000 personer och sysselsättningen är högre i Nyköping än i länet generellt. Lönesumman har ökat stadigt under mätperioden 2000-2014.

Andelen lediga tjänster är hög, arbetslösheten är lägre än i länet men i nivå med landet. Den största tillväxten sker inom branscherna bygg, vård och omsorg samt inom företagstjänster.

Besöksnäringen är en annan växande bransch. Många av företagen har breda kundsegment och riktar sig inte enbart till den lokala marknaden. Näringslivet i Nyköping kan bland annat jämföras med Örebros och Linköpings näringsliv som ligger betydligt över Sverigegenomsnittet.

De nystartade företagen är viktiga för kommunen. År 2015 var antalet nystartade företag rekordstort i Nyköping - 292 företag. I snitt finns 80 procent av dem kvar efter tre år då många dessutom växt till i snitt 2,2 anställda. De nystartade företag som får rådgivning och kurs genom NyföretagarCentrum har högst överlevnadsförmåga.