Nyköpings kommun planerar att köpa el av sitt eget bolag

14 mars 2016

Nyköpings kommun planerar nu att köpa el av det egna bolaget Nyköpings vattenkraft AB.

Nyköpings kommun ska under 2016 upphandla el när avtal med nuvarande leverantör löper ut. En ny möjlighet har öppnat sig för kommunen eftersom det helägda Nyköping Vattenkraft AB har möjlighet att leverera el till bra pris. Att köpa el från det egna bolaget kan vara en god affär, både för Nyköpings kommun liksom för vattenkraftbolaget som därmed får en storkund. Detta följer självklart Lagen om offentlig upphandling.

Kommunstyrelsen fick på måndagen information om att ett ärende för KF-beslut förbereds om att ändra bolagsordningen så att bolagets ändamål även blir att få agera som aktör på elmarknaden och få sälja el till slutkund. Inför att beslutet kan tas skriver kommunen ett Letter of intent, en avsiktsförklaring, som visar inriktningen på kommunens avsikt att agera.

- När kommunen köper el från vattenkraftsbolaget betyder det att bolaget måste köpa in el på spotmarknaden, eftersom kommunens behov är större än vad som produceras i Nyköpingsåns vattenkraftverk. Från kommunens sida är det mycket positivt  att kunna köpa el till ett bra pris, annars skulle det det förstås inte bli någon affär, förklarar kommundirektör Erik Carlgren.

- När kommunen köpte bolaget förberedde vi för att det skulle bli några negativa första år. När nu bolaget får öppna upp ytterligare ett affärsben kan resultatet snabbare bli positivt, säger Erik Carlgren.