Ljus och fest när Nyköping firar gästabudet 700 år

12 december 2016

Gästabudsåret sätter ljus på Nyköping och bjuder på isrink på Stora Torget.

Illustration: Jakob Win

I december 2017 är det 700 år sedan Gästabudet på Nyköpingshus. En kungastrid som slutade i  svält och elände och har gått till historien som Sveriges mest berömda släktdrama då kung Birger efter ett hejdundrande gästabud fängslade sina bröder Erik och Valdemar och slängde dem i slottets fängelsehåla.

Under jubileumsåret 2017 passar Nyköping på att bjuda in till ett modernt gästabud för invånare och besökare. Men nu handlar det inte om ond, bråd död utan om att bjuda på ett år som innehåller en rad evenemang och är välkomnande och generöst.

Nyköping har idag ambitionen att vara Sörmlands Mathuvudstad med en rad högklassiga restauranger och satsningar som fokuserar på mat, som exempelvis Midvinterfesten, Bondens marknad och Aptitrundan. Sedan några år tillbaka är Nyköping också hemvist för Gastronomiskt Forum då landets främsta matkunniga samlas för årliga överläggningar om utveckling och innovation.

Särskilda satsningar görs också på arenor för idrott och fritid och för att skapa mötesplatser för vuxna och barn när det gäller konst och teater och samtal i tiden.

Programmet för Gästabudsåret tas fram i samverkan med föreningar, organisationer och företag och innebär att 2017 fylls av evenemang och aktiviteter.

Några av höjdpunkterna:

  • 31 dec 2016 Invigning av Gästabudsåret 2017
  • 5 – 29 jan Min bästa Nyköpingsbild - Utställning på NK-villan  
  • 1 feb Midvinterfesten med premiär för isrinken på Stora Torget 
  • 10-12 februari 2017 Teaterfestival för barn 
  • 16 – 17 juni Scandinavian Street Music Festival – gatumusikfestival
  • 1 - 29 juli Gästabudsspelen på Nyköpingshus 
  • 29 juli – 5 aug Nyköpings Festdagar - nu en hel vecka 
  • 9 – 12 aug Swedish Beach Volley Tour
  • 16 sep Gästabudsloppet
  • 10 dec  Avslutning exakt 700 år sedan Nyköpings gästabud

Urban Granström, KS ordf. och Ulf Westman, Jubileumsgeneral visar platsen för den kommande isrinken på Stora torget.

Nyårsfton sätter ljus på Nyköping
På Nyårsafton tänds lamporna för en av kommunens största jubileumssatsningar då man ljussätter Å-promenaden för ett tryggare och snyggare Nyköping. Samtidigt utmanas fastighetsägare att följa efter och sätta ljus på Nyköping.

Hela programmet växer fram under Gästabudsåret som enligt visionen ska bidra till positiva effekter för bland annat handel och besöksnäring. Året ska också skapa bestående förändringar i stadsbilden i form av vackrare ljussättning och annan utsmyckning.

Mer information hittar du på Gästabudsårets webbplats på www.gastabudsaret2017.se.

Du är också välkommen att kontakta jubileumsgeneralen
Ulf Westman på telefon 0155 – 24 84 51 eller
via epost ulf.westman@nykoping.se