Nyköping får samma betyg men lägre placering i Svenskt Näringslivs ranking

20 september 2016

Företagsrankningen är en undersökning som samlar de attityder, regler och kunskaper som möter företagaren i vardagen. Undersökingen visar vilken magkänsla som finns hos företagen. Syftet är att skapa förutsättningar för diskussion och dialog kring företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankningen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. En kommuns rankningsplacering beror dels på företagens svar från enkätundersökningen, dels på uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB) och affärs- och kreditupplysningsföretaget UC AB.

Visar var i Sverige det för tillfället är bäst att driva företag

Vissa delar av rankningen handlar om kommunens arbete. Andra frågor och statistik är svårare för kommunala politiker och tjänstemän att påverka. Detta är alltså inte en rankning över vilka kommuner som gör mest för att förbättra företagsklimatet, utan en beskrivning av var i Sverige det för tillfället är bäst att driva företag.

Nyköping på plats 123 av 290 kommuner

Nyköping hamnar på plats 123 (112 år 2015) av 290 kommuner i riket och det är en femteplats i Sörmland efter Trosa på plats 9 (5), Gnesta på plats 73 (40), Strängnäs på plats 78 (137) och Katrineholm på plats 81 (128). Nyköpings betyg inom de olika områden som mäts är desamma som föregående år. Anledningen till att vi tappar 11 placeringar beror på att andra kommuner förbättrat sina betyg.

Företag som haft kontakt med Nyköping ger högre betyg  

Kommunens möjligheter att påverka företagens attityder handlar bland annat om att förbättra dialogen med företagen och förenkla för dem. Några exempel är företagsbesök, aktiviteten Samspelet med företagen, Stora mötesdagen, arbetet med att förenkla den kommunala servicen och ett speciellt utvecklingsprogram för branschen lantbrukare. Företag som haft ett ärende med kommunen får svara på en mätning som kallas Nöjd-kund-index, NKI.

– Vi kan se att vårt arbete gett effekt i den senaste NKI-mätningen där vi fått en väldigt stor förbättring senaste året (från index 63 till 71). Detta planerade arbete kommer på sikt även att leda till en förbättrad rankning i Svenskt Näringslivs mätning, det tror vi stenhårt på, säger Urban Granström.

Träffa alla myndighetspersoner vid samma bord

Maria Karlsson, Näringslivschef ser även andra områden som viktiga för ett förbättrat företagsklimat.

- I höst lanserar vi några nya, konkreta åtgärder för att ytterligare förbättra kommunens service till företagen. En av dem är Dukat bord där företagen ges möjlighet att träffa alla de myndighetsgrenar de behöver för sin verksamhet vid ett och samma möte. Vi har också nyligen samlat kompetensen kring näringslivsfrågor och skapat en central mötesplats mellan företagsfrämjare och näringsliv i Näringslivets hus. Vi ska även arbeta specifikt med upphandlingsfrågor, säger Maria Karlsson.

Nyköpings bästa placeringar med ranking inom parentes:

- Entreprenader (42)
- Tele- och IT-nät (46)
- Väg, tåg och flyg (63)

Nyköping ökar mest på:

- konkurrens med företag (+53)
- nyföretagsamhet (+44)

Sämsta placeringar:

- Konkurrens med företag (199)
- Tillämpning av lagar och regler (175)

Tappar mest på:

- Service till företag (-48)
- Allmänhetens attityder till företagande (-43)

Så här har Nyköpings företagsklimat rankats de senaste åren:

2012 – 92
2013 – 94
2014 – 107
2015 – 112
2016 - 123

Rankingen bygger på enkätsvar från 31 383 företag i landet, statistik från SCB och UC AB.

Kontakt för frågor

För mer frågor om Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet bland Sveriges kommuner kontakta:

Maria Karlsson
Näringslivschef Nyköpings kommun
Tfn 073 – 426 88 42