Nyköping på plats 72 av 290 i miljökommunranking

29 juni 2016

För åttonde året i rad har tidningen Aktuell Hållbarhet gjort rankingen Årets miljökommun. Nyköping hamnar på plats 72 av 290 kommuner vilket är en försämring jämfört med plats 43 i förra årets ranking.

Aktuell Hållbarhets kommunrankning mäter aktivitet och ambition på miljöområdet i Sveriges kommuner. Rankningen består av flera delar, bland annat en enkät med 20 frågor om miljö som 245 av Sveriges 290 kommuner har besvarat.

Frågorna handlar bland annat om det finns en kemikalieplan, om kommunen satsat pengar på skydd av biologisk mångfald, infört köttfria dagar i sina matserveringar eller kompenserat förlusten av skyddsvärd natur vid exploateringar. Varje år höjs ribban med nya krav för att det ska bli en utmaning att få högt resultat.

Rankningen baseras också på uppgifter från offentliga källor som Boverkets miljömålsenkät, Vattenmyndighetens datainsamling, SKL:s Insikt, antalet skolor som certifierats med Grön flagg och Ekomatcentrums kommunenkät.

Vår placering

Nyköping fick totalt 18,7 poäng (av 37 möjliga) vilket resulterar i en 72:a plats. På första plats kom Västerås med 29,25 poäng och andraplatsen gick i år igen till Lomma med 28,96 poäng.

- Det är en tuff ranking som blir svårare för varje år. Vi uppfyller ändå kommunens mål om att ligga bland de hundra bästa. Extra glad är jag över kommunekologernas projekt för biologisk mångfald i staden. Där ingår bland annat informationsskyltar om träd, vass och annan växtlighet i stadsmiljön. Det vi får lägre poäng för i rankingen är sådant vi måste jobba vidare med för att skapa en hållbar kommun, säger miljöstrateg Camilla Hjalmarsson.

Några av Nyköpings styrkor är att vi har avsatt medel för skydd av biologiskt mångfald. En hög andel ekologisk mat i skola och inom omsorgen är också en styrka. Nyköping serverar 42 procent ekologisk mat, vilket placerat oss på plats 12 bland Sveriges kommuner i Ekomatcentrums kommunenkät "Ekomatsligan", som också räknas in i vårt resultat här i miljökommunrankingen.

Det vi fått lägre poäng för är att vi inte har ett systematiserat arbete för att klimatkompensera utsläpp av växthusgaser inom kommunorganisationen och bolagen. Arbete pågår också med att ta fram en eStrategi, där hållbar IT ingår.

Sörmlandskommunerna kom på plats: Eskilstuna 7, Trosa 23, Katrineholm 24, Oxelösund 59, Flen 73, Strängnäs 97, Gnesta 119 och Vingåker på plats 134.

Kontakt för frågor

Camilla Hjalmarsson
Miljöstrateg
Nyköpings kommun
Tfn 0155-24 89 48
camilla.hjalmarsson@nykoping.se