Nyköping får tycka till om nya storregionen

30 juni 2016

Tre nya regioner presenterades i dag av Indelningskommittén: Norrlands län, Svealands län och ett utökat Västra Götalands län. I förslaget är Nyköping en av 64 kommuner i Svealand som omfattar Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Örebro och Sörmland.

Förslaget på de nya storregionerna förväntas träda i kraft fullt ut redan 2019. Men först ska kommuner, landsting och länsstyrelser få säga sitt.

- Nyköping är föreslagen att ingå i en region med 64 andra kommuner, det är ett jättestort område. Vi kommer att fortsätta att lägga mycket kraft på att förbättra de samband vi har i dag oavsett den nya regionen, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström.

Kommittén föreslår samtliga sex residensstäder som möjliga att väljas till regionens huvudstad, det blir regeringens sak att avgöra. Ett antal myndigheter får samma indelning som de nya regionerna.

Nyköpings kommun kommer nu att få säga sitt om förslaget och Urban Granström vill vara överens om ett remissvar med alla partier.

- Nu har detta förslag kommit, det finns problem, det finns nya möjligheter och vi är en del av en växande stockholmsregion. Regionbildningen är en stor fråga och därför är det viktigt att vi politiker är överens om svaret, säger han och poängterar betydelsen av att göra något bra av utvecklingen.

Regionsindelning

Sverige föreslås delas in i sex regioner

Centralt läge

Svealands län får ett mycket centralt läge med gränser till alla regioner utom den sydligaste. Vi har 1.9 miljoner invånare i dag och beräknas växa till 2.1 miljoner fram till 2040. Regionen innehåller två universitetssjukhus, tre universitet och tre högskolor. Här finns redan ett omfattande samarbete, inte minst på sjukvårdsområdet och en mycket intensiv pendling.

- Den största utmaningen för Svealand blir att forma en storregion av så många som 64 kommuner, menar Indelningskommitténs ledamöter, Barbro Holmberg och Kent Johansson. Vid pressmötet förklarade de att förslaget strävat efter att skapa utvecklingskraft i hela landet.

- Befolkningen koncentreras idag till Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Här bor redan hälften av Sveriges befolkning. Men utveckling behövs i hela landet. Därför finns behov av en starkare regional samhällsombildning, sade Barbro Holmberg.

Säkra tillväxt

Kommittén har ägnat mycket tid åt dialog med fackliga organisationer, intresseorganisationer, näringsliv och politiska organisationer. Antalet län har diskuterats och att utgå från de stora regionerna har varit ett förslag. Men då har man befarat en ännu kraftigare regional obalans som inte skulle ge samma förutsättningar i hela landet. De sex regioner som kommittén fastnat för menar de kommer att kunna skapa en stark social samhällsorganisation och säkra tillväxt i hela landet.

- Vi rör oss på helt andra sätt i dag är för 10-15 år sedan, förklarade Kent Johansson. Vi pendlar i högre utsträckning. De små landstingen har svårare och svårare att hantera sina uppgifter. De gamla länsgränserna skapades i ett helt annat samhälle som fungerar annorlunda i dag.

Stärkt demokrati

Kommittén menar att den nya länsindelningen är en reform för stärkt demokrati som ska ge regionerna en förbättrad förmåga att leverera välfärden.

Eftersom många beslut redan nu fattas i olika typer av samverkanskonstellationer som ligger utanför länsindelningen är de svåra för medborgarna att följa. Nu blir det ett tydligare och mer transparent beslutsfattande i direktvalda politiska församlingar där hela regionen ansvarar för sin verksamhet.

Några av frågorna under pressmötet fångar opinionen:

- Men om man nu samarbetar så bra, varför då göra denna omorganisation? På detta svarade kommittén att förändringen kommer att stärka demokratin och göra besluten tydligare. Regionerna får en starkare röst gentemot staten och kan samla resurserna för regional utveckling mer effektivt.

Nöjda i Västra Götaland

- Hur demokratiskt förankrat blir detta? I Västra Götaland som nu föreslås bli ännu större men som redan fungerat som region i snart tjugo år menar man att den folkliga opinionen förbättrats. Här har SOM-institutet undersökt hur nöjda människor är med den regionala demokratin. Undersökningen visar att fler och fler upplever att de kan påverka de beslut som fattas i regionen.

- Kommer politikerna längre bort? Väldigt många frågor ska fortsätta att avgöras i kommunerna. Det blir upp till varje region att bestämma hur många ledamöter som ska finnas i regionparlamentet.

Hur påverkas sjukvården?

- Vilka fördelar finns det för sjukvården? Kommittén ser att man generellt står inför stora problem, men att när sjukvården får ett större underlag ger det större möjligheter att genomföra förbättringar. Redan nuvarande samarbete mellan landstingen handlar om hur man ska klara av att samla den högspecialiserade sjukvården samtidigt som primärvården måste utvecklas nära människorna. Erfarenheterna i Västra Götaland är att antalet sjukhus är oförändrat medan antalet vårdcentraler vuxit.

Kommuner kan byta

- Men behövs kommunsammanslagningar? Indelningskommittén poängterar att de nu föreslår att landsting slås samman och att det som kan komma är att vissa kommuner vill byta region. Det blir en senare process där kommunerna själva får ta initiativ och som då måste utredas. Först måste man ju ha en gräns att ta ställning till. I Västra Götaland bytte vissa kommuner från Skaraborg till Jönköpings län eftersom arbetspendlingen styrde åt det hållet.

För mer information se webbplatsen Statens offentliga utredningar.