Nu tar vi Segway ut på besök

1 april 2016

Division Social omsorg testar under våren ett nytt färdmedel när medarbetarna ska ut på hembesök. Med en eldriven Segway får vi ett kostnadseffektivt och miljövänligt färdmedel.

En bra idé som dock var en nyhet publicerad den 1 april.

Avstånden från kontoret till personen som ska besökas är ofta korta inom Nyköping. Ibland gäller det en vårdplanering på lasarettet. Då kan det kännas onödigt att ta bilen. Social omsorg genomför därför under våren ett gemensamt pilotprojekt där Segway ska användas vid besök inom en halvmils radie från kontoret.

— Vi har tittat på olika alternativ för att göra de korta resorna inom Nyköping mer miljövänliga. För oss som genomför många besök, och där det ibland har varit svårt att få en ledig bil, passar det här färdmedlet perfekt, säger Glenn Andersson, verksamhetschef på IFO.

Kommunalrådet Malin Hagerström, Miljöpartiet, har varit med och godkänt projektet och menar att det och ligger helt i linje med miljöpolitiken i Nyköpings kommun.

Segway är ett tvåhjuligt självbalanserande elmotordrivet fordon avsett förSegway transport av en person. Hjulen är placerade bredvid varandra och föraren står på en plattform mellan dem. När föraren lutar kroppen framåt rör sig fordonet framåt och när föraren lutar sig bakåt så saktar det in eller backar.

Pilotprojektet kommer att pågå från den 1 april till den 30 juni. Därefter görs en utvärdering om Segway kommer att införas permanent.

Fakta om Segway

  • Maximal färdhastighet är 20 km/tim.
  • Segway går cirka 40 kilometer på en laddning.
  • Segway är miljöklassad då den är elva gånger mer effektiv än genomsnittsbilen.
  • Elkostnaden är cirka 25 öre/mil.
  • Största användare världen över är polisen med över 1 100 polisstationer med i genomsnitt fem Segway per station.