Moder Jord välkomnar på Skavstakullen

1 september 2016

Ur en jätteek har konstnären Anita Grede med hjälp av bildhuggaren Bengt-Erik Nilsson format skulpturen Moder Jord. Från Skavstakullen bakom F11-museet blickar hon ut över flygplanen som startar och landar.

Tillsammans med föreningen Sörmlandsleden har man förskönat en av Nyköpings mest besökta mötesplatser. Torsdag 1 september genomfördes en invigning av själva skulpturen som nu också kommer att avtäckas i samband med söndagens stora flygdag på Skavsta. I maj hoppas man sedan att mötesplatsen ska vara klar med vindskydd, växtlighet med mera.

- Vi hoppas att vandrare från hela Europa ska lockas till Sörmlandsleden med utgångspunkt från Moder Jord, sa Sörmlandsledens ordförande Håkan Lindqvist.

Idégivaren och den konstnärliga ledaren Anita Grede var mycket nöjd med den mäktiga skulpturen som tagits fram med hjälp från Sörmandsledens nestor Morgan Andersson som hittat den enorma eken vid Kjulsta i Stigtomta. Nyköpings kommun har svarat för markarbeten och den intilliggande trappan.

Anita Grede tillsammans med Morgan Andersson vid Moder Jord.

Moder Jord är en stor sittande kvinna, 2,6 meter hög, uthuggen ur en sörmländsk ekstock. Hon symboliserar ett av människans äldsta uttryck och kan förstås på alla språk.

- Här står hon och välkomnar oss till jorden och vår vandring här, säger Anita Grede. Här passar hon som en del av naturen som vi alla vill visa vår vördnad.

Anita Grede är också idégivare av motorvägskapellet vid Sille Krorg och skyddsgudinnan Stella Maris på Sävö i Nyköpings skärgård.

Kommunalrådet Nicklas Franzén och Anita Grede  vid den 2,6 meter höga ekskulpturen.

- Det är bra att man gjort något bra av en av Nyköpings mest besökta mötesplatser, sa kommunalrådet Nicklas Franzén (V). Som fritidsledare har jag ofta varit på utflykt med mina barn till den här blåbärskullen med spännande utsikt över planen som landar och startar på Skavsta.