Färre trafikproblem på Öster efter åtgärder

18 oktober 2016

Sommarens åtgärder på Östra Storgatans gångfartsområde har gett positiva resultat. Genomfartstrafiken har minskat och nu fortsätter arbetet med att öka trafiksäkerheten ytterligare.

Minskad genomfartstrafik, lägre hastigheter på fordon och cyklister samt en trygg miljö för alla som rör sig på gatan – det är målet för de förändringar som Nyköpings kommun genomför på Öster i samråd med verksamheterna där.

På Stadsbron har blomsterurnor placerats ut för att minska den fria sikten och förtydliga att farten ska sänkas. Kompletterande hastighetsskylt har satts upp på bron tillsammans med en digital hastighetsskylt som visar om bilister och cyklister kör för fort. Informationen om gångfartsområde har förstärkts, bland annat genom cykelbroschyrer som verksamheterna delar ut och genom bättre information och instruktionsfilm på kommunens hemsida.

– Vi uppmuntrar även verksamheterna att skapa mer aktiviteter ute. Det är attraktivt med ett levande gaturum, samtidigt som det även kan bidra till en ökad försiktighet hos trafikanter, berättar Magnus Pirholt, gatuchef på Nyköpings kommun.

Cyklist med ny hastighetsskylt på Öster

Den nya digitala hastighetsskylten vid Stadsbron visar om både bilister och cyklister kör för fort in i gångfartsområdet samt vilken hastighet föraren håller.

Positiva effekter

Den trafikmätning som genomfördes på Öster efter sommaren visar på ett positivt resultat. Jämfört med i maj är det nu färre fordon i rörelse och bilister som endast använder Östra Storgatan som genomfart har fått en viss minskning, från 43 procent till 35 procent. Antalet cyklister som kör mot enkelriktat på tvärgatorna har även blivit färre.

Samarbetet med polisen har också utökats. Gemensamma informationsaktiviteter mellan polisen och kommunen planeras framöver tillsammans med ytterligare åtgärder i linje med de som redan gjorts. En avstängning för genomfartstrafik på Stadsbron är inte aktuell i dagsläget.

– Ett påverkansarbete måste ske långsiktigt. Vi ser ombyggnaden av Östra Storgatan som ett lyckat projekt där vi skapat en bättre stadsmiljö. Nu är det detaljerna som ska arbetas fram för att få gångfartsområdet att fungera som det är tänkt. Det är också viktigt att alla ser sitt eget ansvar i hur man själv påverkar trafikmiljön, förklarar Magnus Pirholt.

Kommunen kommer lite längre fram att bjuda in de verksamma på Öster till en diskussion om effekterna av åtgärderna och hur man bäst går vidare.

Fakta gångfartsområde

All trafik sker på de gåendes villkor:

  • Bilister och cyklister får inte köra fortare än gångfart (cirka 7 km/h).
  • Bilister och cyklister har väjningsplikt mot gående.
  • Parkering får endast ske på särskilt anordnade parkeringsplatser.