Livemusik är tillåten i hamnen

27 juni 2016

Hur fungerar det egentligen med livemusik i Nyköpings hamn? Många har ställt sig den frågan under midsommarhelgen och här kan du läsa om vad som gäller.

Trots ihärdiga rykten i sociala medier så har inte Nyköpings kommun ändrat några regler för musik i hamnen för vare sig ljudnivåer eller klockslag. Vi har inte stoppat någon spelning och det har inte heller kommit in några klagomål till kommunen från boende i området. Det ska inte heller arrangeras något särskilt möte i Miljönämnden med anledning av detta. 

Ljudtekniker håller koll på decibelen

I början av sommarsäsongen var kommunens miljöinspektörer ute på plats i hamnen och träffade de krögare som spelar musik, inspelad eller live. Inspektörerna arbetar på uppdrag av Miljönämnden och informerade om de bullernivåer som gäller både inomhus och utomhus. Krögarna har anlitat kunniga ljudtekniker för att sköta ljudanläggningarna eftersom de är angelägna om att hålla sig inom de riktmärken som finns.

Nyköpings hamn lever året runt

Nyköpings hamn är numera en levande plats året om i och med de nya bostäderna. Under sommarhalvåret uppskattas folklivet och aktiviteter av både Nyköpingsbor och hitresta. Och så ska det vara! Hamnen ska vara en plats med restauranger, spelningar, allsång och bilkvällar samtidigt som det nu också är ett bostadsområde där promenadstråk, det kommande nya länsmuseet och båtplatser bildar en attraktiv helhet i området.

Nationella föreskrifter för ljudnivåer

Det finns nationella föreskrifter för ljudnivåer både inomhus och utomhus. Det finns också en detaljplan som reglerar hur högt det får låta från musik på krogarna i just det här området. Dessa regler har inte ändrats utan är desamma som tidigare.

Inomhus gäller det att vara rädd om publikens hörsel och utomhus ska inte närboende störas för mycket. Vid spelningar utomhus med förstärkare är det svårt att klara de ljudnivåer som är tillåtna och därför tycker Miljönämnden att det är bra att krögarna omsorgsfullt kontrollerar att de inte spelar för högt.

Kolla in vad som händer i Nyköpingsguiden!

Vill du veta vad som är på gång i hamnen, vilka band som spelar eller vilka restauranger som har öppet? Kolla in nyköpingsguiden - där finns all info du behöver för en härlig sommar i Nyköping!

Nyköpings hamn. Östra kajen från hamnbron.