Kommunstyrelsen 30 maj

24 maj 2016

Kommunstyrelsen beslutade om gångtunnel under Lennings väg på sammanträdet måndag 30 maj.

Flera beslut om investeringar för att förbättra för cyklister fanns också med på dagordningen.

Gångtunnel under Lennings väg
Tekniska divisionen får i uppdrag att upphandla anläggandet av en tunnel under Lennings väg mellan tessinområdet och Rosvalla. Behovet av en trafiksäker passage är stort och passagen är ett viktigt gång- och cykelstråk mellan centrum, högstadieskolan och Rosvalla. Trafikverket har i ett principgodkännande gett besked om att stå för hälften av kostnaden.
Vid mötet reserverade sig Per Andersson (SD) mot beslutet.

Ombyggnad av gångtunnel under Östra Rundgatan
Trafikverket har i ett principgodkännande även sagt att man kan medfinansiera ombyggnaden av gångtunneln vid Östra Rundgatan som är en viktig länk mellan Nyköpings östra stadsdelar och centrum. Ombyggnaden ska skapa en trygg och tillgänglighetsanpassad gångpassage under järnvägen och kommunens del beräknas till 1 miljon kronor.

Gågata vid Teaterparken
Tekniska divisionen får i uppdrag att projektera och upphandla en ombyggnad av Fruängsgatan mellan Västra Kvarngatan och Västra Storgatan. Ombyggnaden ska koppla ihop Västra Viadukten med Västra Storgatan, skapa en attraktiv entré till Nyköping och utveckla området till en mötesplats med möjlighet till handel och olika typer av aktiviteter.

Ombyggnaden är också en viktig del i ett framtida cykelstråk längs Fruängsgatan mellan Spelhagen och Nyköpings resecentrum. Trafikverket kommer enligt ett principgodkännande att finansiera hälften av ombyggnaden. Kommunstyrelsen anvisar 700 000 kronor till ombyggnaden.

Cykelbana i Stigtomta
Inför nybyggnationen av Stigtomta skola behöver en ledning för spillvatten flyttas och trafiksituationen i området förbättras. 6 miljoner kronor anslås därför till flytt av ledningen och en ny gång- och cykelväg utefter Skolvägen. Arbetet ska utföras under 2016 för att vara klart inför byggstarten 2017.

Cykelparkeringar
Två cykelparkeringar med tak och cykelpump ska anläggas i centrala Nyköping, en på väster och en på öster. Åtgärden är en del i arbetet för att förbättra förutsättningarna för cykling i Nyköping. 250 000 kronor anvisas till investeringen och Trafikverket kommer att medfinansiera motsvarande summa.

Sverigeförhandlingen
Kommunstyrelsen ger kommunstyrelsens ordförande i uppdrag att slutföra förhandlingar med Sverigeförhandlingen om medfinansiering med mera av Ostlänken. Läs mer.

Underliggande handlingar och beslut hittar du via länken till höger.