Kommunstyrelsen 18 april

12 april 2016

Kost- och städverksamhet i egen regi och upphandlingskrav som främjar socialt hållbar upphandling tog kommunstyrelsen beslut om 18 april.

Kost- och städverksamhet i egen regi
En utredning som Nyköpings kommun gjort visar på en rad fördelar med kost- och städverksamhet i egen regi. Bland annat pekar utredaren på ökad möjlighet till styrning, ledning och samordning samt ekonomisk uppföljning. Samordnade transporter och minskade kostnader för långdragna överprövningar är också fördelar liksom möjlighet att styra mot mer ekologiska inköp.

Kommundirektören får i uppdrag att ta fram förslag på en ny städ- och kostorganisation samt plan för successiv uppbyggnad av en sådan organisation. Möjligheterna att inför system för E-handel undersöks också liksom samordnad varudistribution. Kommunfastigheter får också uppdrag att analysera investeringsbehov i de kommunala köken.
Vid yrkade M, C och KD avslag på attsatserna 1 - 3 men fick inget gehör för detta.

Upphandlingskrav som främjar socialt hållbar upphandling
Kommunstyrelsen beslutade att upphandlingskrav som främjar socialt hållbar upphandling införs. Bland annat ska etiska och sociala krav ställas utifrån internationella konventioner. Kommunen krav ska också ansluta till SKL-avtalet ”Stoppa barnarbete”.
VId mötet yrkade M, C och KD att ärendet skulle återvisas för ytterligare beredning, men fick inget gehör för detta.

Underlag och beslut hittar du via länken till höger.