Kommunen värnar om Nyköping som residensstad

3 oktober 2016

Den demokratiska förändringen och Nyköpings ställning som residensstad betonas i kommunens remissvar i Regionfrågan.

Det framgår av Nyköpings kommuns förslag till remissvar på indelningskommitténs förslag om regional indelning. Orsaker till att Nyköping bör fortsätta som residensstad är bland annat det geografiska läget, den unika infrastrukturen med motorväg, flyg, tåg och närheten till Oxelösunds djuphamn samt Nyköpings historia.

I remissvaret pekar Nyköpings kommun på flera angelägna och viktiga frågor för kommunen och invånarna.

- Det är angeläget att medborgarna i Nyköping förstår och också får uppleva att en ny regionindelning ger medborgarna ett stärkt politiskt inflytande, skriver Nyköpings kommun. De geografiska avstånden i en större region måste balanseras med att de förtroendevalda är tillräckligt många, representativa och geografiskt spridda för att skapa en bred kontaktyta gentemot kommuner, näringsliv, civilsamhälle och enskilda medborgare.

Man pekar också på att det är angeläget att gränsdragningen mellan kommuner och den regionala nivån görs så att uppdrag som idag åvilar kommunerna inte överförs till regionen. Tid bör ges för en bred lokal förankring också i själva genomförandet av en ny regionindelning.

När det gäller ekonomi och skatter konstaterar kommunen att landstingsskatten i Sörmland är relativt låg och att staten bör ta ett ansvar så att en skatteutjämning kan balansera bort de negativa konsekvenserna av en regional skattehöjning. Skatteväxling måste också göras om ansvaret för kollektivtrafiken flyttas till den nya regionen.

- Med dagens järnväg ihop med E4 är Nyköpings viktigaste samband i första hand med Stockholmsregionen och i andra hand med Östergötland, står det i förslaget till remissvar. Med den kommande höghastighetsjärnvägen Ostlänken förstärks sambandet Östergötland – Stockholm när det gäller arbetsmarknad och studier och tillgänglighet till specialistsjukvård.

Redan idag verkar Nyköpingsbaserade företag i första hand i Stockholmsområdet men också i Östergötland. Viktigaste orter för högre studier för Nyköpingsbor är i Linköping, Norrköping och Stockholm.

- Denna naturliga koppling mellan Östergötlands- Nyköpings- och Stockholmsregionen kommer att förstärkas än mer i framtiden oavsett Nyköpings placering i Svealandsregionen, konstaterar man i remissvaret.

I förslaget till remissvar pekar man också på ett antal arbetsplatser inom regionala- och statliga myndigheter som påverkas när den nya regionen bildas.

- Sammantaget beräknas att Nyköping bör kompenseras med 200-250 årsarbeten, skriver man. I första hand kan det ske genom omdisponering av de statliga myndigheterna.

Kommunstyrelsen tar ställning till förslaget till remissvar vid sitt sammanträde måndag 10 oktober.
Här kan du läsa hela förslaget till remissvar.