Kommunen klättrar – allt fler företag nöjda med servicen

30 maj 2016

Företagens upplevelse av kommunens service blir allt bättre. I den senaste nöjd-kund-index-undersökningen från 2015, klättrar Nyköpings kommun från 63 till 72. Totalt hamnar Nyköping på 9:e plats av de 40 jämförda SBA-kommunerna. Nästan alla områden har förbättrats och serveringstillstånd sticker ut med sitt resultat på 84 poäng.

Totalt en 9:e plats och 72 poäng för Nyköpings kommun, snubblande nära 2017 års mål på 73 poäng. I NKI-mätningen besvarar företagen hur de själva upplever att kommunen hanterat deras tillståndsärende. Resultatet uttrycker attityden till kommunens service och handläggning. 

- Vi är väldigt glada över det positiva resultatet och har haft det på känn under en period, säger Maria Karlsson, näringslivschef. NKI-resultatet är en viktig indikation på att företagsklimatet utvecklas och att vi gör det i dialog och samverkan med företagen.

Ett exempel på hur kommunen arbetar med NKI är samarbetet med företagargruppen Lantbrukare som uttryckt många synpunkter på tillsynsärenden. I samverkan mellan lantbrukare, tjänstemän på miljöenheten och Näringslivsenheten har kommunen skapat en handlingsplan som ska förbättra företagarnas upplevelse av kommunens service och tillsyn.

- Som kommun med tillsynsansvar har våra tjänstemän alltid regelverk att följa men det går att göra mycket för att bygga upp ömsesidig förståelse och kunskap för varandras situationer och för förutsättningar kommunen inte kan påverka, säger Maria Karlsson. Men om vi kan påverka och förbättra, så vill vi det.

Nöjd-kund-index mäter tillgänglighet, information, bemötande, kompetens, effektivitet och rättssäkerhet inom tillsynsområdena bygglov, markupplåtelser, miljötillsyn, brandtillsyn och serveringstillstånd. I årets mätning deltog 57 kommuner varav 40 utgör medlemmar inom Stockholm Business Alliance som initierat undersökningen. Mätningen görs också av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL då den kallas Insikt, och där deltog 56 kommuner. Upplands-Bro, Örebro och Lidingö placerar sig högst bland SBA-kommunerna i Servicemätningen med NKI på 79, 76 respektive 74.


Läs mer om undersökningen på denna länk.