Killkompisar sökes!

4 april 2016

Många invandrare och flyktingar saknar svenska vänner men vill ha det. Och många svenskar känner ingen från ett annat land. Genom språkvänner i Nyköping hjälper kommunen människor att mötas.

Just nu finns 20–30 män som söker manliga språkvänner i åldrarna 18–99 år. Att vara språkvän är ideellt och frivilligt. Det handlar om att öva på svenska språket – inte om att hjälpa till med pappersarbete eller annat som tillhör vardagen.

- Vägen till integration går via vänskap och prat på jobbet och i vardagen. Den som har en språkvän blir säkrare språkligt och vågar fråga för att förstå, säger samhällsvägledare Mahad Shejkh Abdirahman som matchar ihop språkvännerna.

Hittills har drygt 160 par språkvänner matchats ihop. Staffan, läkare i Nyköping, är en av dem. Hans språkvän heter Sami och kommer från Syrien.

- Några kollegor till mig är språkvänner och de inspirerade mig. Jag ville göra något konkret, här och nu, för att hjälpa på något sätt i flyktingkrisen. Sami och jag gör vardagliga saker som att luncha, gå till gymmet och en gång åkte vi på utflykt till Eskilstuna. Det är enkelt och själva poängen är att vi pratar svenska så att Sami får öva. För mig ger det också mycket att få lära känna en person med de erfarenheter Sami har. Han hjälper mig att förstå flyktingkrisen genom sin personliga story, säger Staffan.

Hur går det till?

Du anmäler dig ensam, med en vän eller hela din familj. På samma sätt anmäler sig nyanlända. Mahad och hans kollegor på Kommunservice Brandkärr matchar sedan ihop er, baserat på erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation och individuella önskemål.

När ni är matchade sköter ni kontakten själva. Ni ses på fritiden och det bygger på ömsesidighet, öppenhet och respekt. Vad ni gör bestämmer ni själva. Det kan vara allt från att fika, gå promenader, laga mat - till att idrotta. Det kan bli en kort bekantskap eller så blir ni vänner för livet.

Vem kan bli språkvän?

Du som kan prata bra svenska. Du kan vara född i Sverige eller ha bott här länge. Det är hittills mest kvinnor som ställer upp som språkvän, därför behövs fler killar.

Vill du bli språkvän?

Gå in på nykoping.se/sprakvan och fyll i intresseanmälan där. Eller ring Kommunservice Brandkärr tfn 0155-45 78 88.

Kontakt för frågor

Kommunservice Brandkärr
Brandkärrsvägen 106 (och på Culturum onsdag eftermiddagar)
Tfn 0155-45 78 88