Höjd ersättning till hemtjänstutförare

12 september 2016

I Nyköping är det nio företag och kommunens egen hemtjänst som utför hemtjänst åt drygt 1 000 personer. Nu höjer Nyköpings kommun ersättningen till alla utförare. Höjningen är den högsta sedan fritt val i hemtjänsten infördes 2009.

Fritt val innebär att hemtjänsttagaren kan välja att anlita ett hemtjänstföretag eller den kommunala hemtjänsten. Ansökan om hemtjänst görs till kommunen, den som beviljas hemtjänst får ett biståndsbeslut av handläggare som beskriver hur mycket hjälp som behövs – därefter väljer personen utförare.

Vård- och omsorgsnämnden ansvarar för att utförarna håller god kvalitet på hemtjänsten och för ersättningen till utförarna. Ersättning betalas ut efter redovisning av antal utförda timmar. Beställningen till hemtjänstutföraren baseras på det individuella biståndsbeslutet.

Högsta höjningen sedan fritt val infördes 2009

Från januari 2017 höjs ersättningen till hemtjänstföretagen med 15,82 kronor till totalt 406,82 kronor för utförd timme. Idag är ersättningen per timme 391 kronor. För kommunens hemtjänst höjs ersättningen med samma belopp, totalt från 386 kronor till 401,82 kronor för utförd timme. Beslutet om höjd ersättning väntas fattas på Vård- och omsorgsnämnden sammanträde 15 september.

Ersättningen till utförarna har höjts vartannat år sedan 2009 när fritt val inom hemtjänsten infördes, men aldrig så mycket som nu. I kommunens budget för 2017 finns hemtjänsten med som prioriterad post.

- Hemtjänstpersonalen inom både företagen och kommunen gör ett gediget arbete. Vi är nöjda med hemtjänsten och vill prioritera den. Jag är glad att vi kan höja ersättningen för alla utförare. Syftet är att förbättra förutsättningarna att bedriva hemtjänst i såväl privat som kommunal regi, säger Veronica Andersson, ordförande i nämnden.

Kontakt

Veronica Andersson
Ordförande i Vård- och omsorgsnämnden
Tfn 0155-24 83 38