Fortsatt polissamverkan ska öka tryggheten

5 februari 2016

Det nära samarbete som kommunen och polisen haft i flera år förlängs ytterligare. Fredag den 5 februari tecknade kommunstyrelsens ordförande Urban Granström en ny, långsiktig samverkansöverenskommelse med lokalpolisområdeschef Lars Hammarsjö.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström och lokalpolisområdeschef Lars Hammarsjö.

Gemensamma satsningar mot våld i krogmiljö, säkert studentfirande och stöd till invånare som vill starta grannsamverkan. Exemplen på samarbete mellan kommun och polis är många och har bedrivits i flera år.


Nyköpings kommun var tidiga med att säkerställa samarbetet genom en skriftlig överenskommelse som förnyas varje mandatperiod. Till den hör handlingsplaner med konkreta aktiviterer, som förnyas varje år.


En ny samverkansöverenskommelse är nu klar för perioden 2016-2018 tillsammans med en handlingsplan för 2016. Planen är ett sätt att gemensamt kraftsamla och agera mot de problem där man bedömer att det är nödvändigt att samverka för att nå framgång.


Handlingsplanen pekar ut ett antal prioriterade områden och aktiviteter:

  • Våld i krogrelaterad miljö
    Bland annat förstärkt närvaro av polis och ungdomsstödjare i krogkvarteren helgtid och utbildningen "Bättre fest" till nya och blivande krogbesökare samt utbildningen "Ansvarsfull alkoholservering" till krogpersonal.
  • Skadegörelse
    Bland annat ökad patrullering, särskilda projektinsatser och snabb sanering av klotter.
  • Grannsamverkan
    Uppsökande verksamhet och stöd till boende i olika områden och trygghetsvandring för nya grannsamverkare.
  • Ungdomar
    Bland annat föräldrastöd, säkert studentfirande och skolans säkerhetsdagar med utbildning i olika säkerhets- och trygghetsfrågor.
  • Brandkärr
    Bland annat uppsökande verksamhet, nätverksbyggande och utbildningar för föreningar och nyanlända med målet att förbättra integrationen.
  • Hemgården
    Skapa en aktivitetsplan för att öka tryggheten i området.

Utöver dessa områden ska även rutiner och åtgärdsplaner tas fram för grov organiserad brottslighet, våldsbejakande extremism, mänskliga fri- och rättigheter och akut uppkomna händelser.

Utgår från en gemensam nulägesanalys

Bakgrunden till prioriteringarna är många, bland annat polisens egen trygghetsundersökning och tidigare medborgardialoger. Även medarbetare inom polisen och kommunen har lyft fram vad de ser för behov av olika insatser. Kommunens nya handlingsprogram för en säkrare och tryggare kommun har också varit en viktig utgångspunkt för handlingsplanen.

- Nyköpings kommun och polisen har länge haft ett väldigt bra samarbete. Med en långsiktig överenskommelse säkrar vi ett gott samarbete för Nyköpingsbornas trygghet, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström.