Färre konkurser och starkt ökat nyföretagande 2015

21 januari 2016

Antalet nystartade företag i Nyköping ökade med drygt 15 procent under 2015 jämfört med drygt tre procent för hela riket. Det var fler kvinnor än män som startade nya företag och antalet konkurser minskade. Den positiva utvecklingen tros bero på planerna inför Ostlänken, en växande besöksnäring och på ett framgångsrikt arbete med Ung företagsamhet i gymnasieskolan.

2015 blev på många sätt ett bra år för näringslivet i Nyköpings kommun. Nyföretagandet i Nyköpings kommun ökade med 15,4 procent till 293 nya företag, vilket ska jämföras med nyföretagandet i landet som helhet som ökade med 3,6 procent. Dessutom var det nio procent färre konkurser 2015 än 2014.

- Det är mycket glädjande och en utveckling åt rätt håll, säger näringslivschef Maria Karlsson i Nyköpings kommun. Att arbeta med nyföretagande är en av alla viktiga insatser vi gör för att stimulera näringslivets utveckling. Innovationsnoden som riktar sig till befintliga företag är en annan liksom Campus Nyköping Företag som ska stimulera företagens tillväxt.

Under 2015 startade något fler kvinnor än män företag och medelåldern var 37 år. Sexton procent av de startande har invandrarbakgrund, en siffra som minskat och som kommer att mötas med fler aktiviteter mot målgruppen under 2016. Allt fler av de startande väljer aktiebolagsformen. 

- Vi tror att anledningen till ökningen är en kombination av många aktiviteter som fokuserat på entreprenörskap, säger Birgit Båvner på NyföretagarCentrum i Östra Sörmland. Ung Företagsamhet som riktar sig till gymnasieelever inspirerar unga till företagande. Kommunens satsningar på besöksnäringen i kombination med den ökande matmedvetenheten har resulterat i fler caféer och restauranger. 

Sörmlands Sparbanks Ung Entreprenör har också bidragit till att fler yngre startar efter att ha provat sin affärsidé som ett sommarlovsföretag. En ökad framtidstro överlag och bygget av den kommande Ostlänken bidrar i hög grad till entreprenörsandan, menar NyföretagarCentrum. 

Av de nästan 300 nya företagen som skapades i Nyköping förra året är nästan hälften tjänsteföretag. Populäraste branscher är handel, e-handel och butik som ökade med nästan fem procent. 

I östra Sörmland ökade nyföretagandet totalt med 5,1 procent. 

Gnesta +12,2 
Oxelösund -2,9
Trosa -22,7