Droger och doping i fokus på temadag

25 maj 2016

Vad händer i hjärnan när man röker cannabis? Kan det finnas dopingklassade medel i proteinpulver? Det och mycket mer fick 400 elever från årskurs 9 på Nyköpings högstadium veta på en temadag om droger och doping på Biostaden i Nyköping.

Genom att lyssna på Christer Åkerlund, teamledare på Beroendecentrum ung i Eskilstuna och medlem i nationella nätverket för cannabisbehandling, fick eleverna kunskap om varför cannabis är så mycket farligare än alkohol och kunskap om vilka konsekvenser cannabisrökning kan ge på kort och lång sikt.
- Narkotikaanvändningen bland unga är hög i Nyköping jämfört med länet och cannabis är den vanligaste drogen som unga använder. Vi hoppas att föreläsningen gav lite mer kött på benen för att möta de heta diskussionerna om legalisering av cannabis som pågår. Det finns mycket okunskap, säger Emelie Nisu, preventionssamordnare i Nyköpings kommun.

Nästan fullsatt i stora biosalongen. Eleverna visade ett stort intresse för ämnena genom att ställa frågor till föreläsarna.

Nästan fullsatt i stora biosalongen. Eleverna visade ett stort intresse för ämnena genom att ställa frågor till föreläsarna.

Eleverna fick också veta vilka risker det finns med att använda kosttillskott och prestationshöjande produkter av Peter Ström, Svensk Antidoping, Riksidrottsförbundet.
- Doping har blivit allt vanligare att använda i syftet att få en snyggare kropp. Kosttillskott och prestationshöjande preparat kan vara en inkörsport att prova mer och starkare preparat. Vi vill ge eleverna en tankeställare kring varför kosttillskott och prestationshöjande produkter egentligen finns, när allt vi behöver finns i naturlig mat, säger Emelie.

Det var första gången en temadag om droger och doping genomfördes i den här formen. Emelie Nisu hoppas på att det kan bli ett återkommande arrangemang, där aktuella teman lyfts fram.

Dagen arrangerades i samverkan mellan Nyköpings högstadium och socialtjänstens ungdomsstödjare och preventionssamordnare.