Cirkusveckor i skolan för integration och samverkan

19 september 2016

Bryngelstorpsskolan har under två veckors tid haft cirkustema i undervisningen parallellt med schemabrytande aktiviteter så som jonglering, akrobatik och musik. 

Här ser vi en film från när alla cirkusdjuren kom in i manegen tillsammans med sina tränare. Papegojor, en elefant, cirkushästar, en haj, en puma och flera hundar visade upp sina fin-fina konster. I bakgrunden hör vi musik och sång från skolans elever samt musiker från musikskolan. 

Syftet med cirkusveckorna har varit dels att eleverna ska få arbeta tillsammans över årskurserna och lära känna varandra bättre men även att arbeta kreativt och lustfyllt i de ”vanliga” ämnena – så som svenska, matte och idrott – fast med ett spännande och annorlunda tema. 

Första veckan fick eleverna prova på olika aktiviteter inom just cirkus och Cirkus Le Fou besökte skolan och hade lektioner i bland annat jonglering och trapets. Dessutom hade Clownen Ottilia från Nyköpingsbaserade Teater Skata två hela inspirationsdagar tillsammans med eleverna. Den andra veckan fokuserade eleverna på de två föreställningar som visats upp i gamla Sporthallen för elevernas familjer. 

Biträdande rektor Maria Lindblom berättar: Vi är otroligt stolta över eleverna! Att på bara tre dagar få ihop en sån här fantastisk föreställning är rent ut sagt enastående bra jobbat av vår otroliga personal och våra fina elever. 

Cirkusföreställning gamla Sporthallen Molly Broman

Molly Broman, 10 år – som dagen till ära var en cirkushäst – men till vardags går i klass 4 säger att det bästa med de här två veckorna var att få lära känna nya skolkompisar och att få pyssla på skoltid. Att hon valde att vara en cirkushäst var självklart:

- Ja, hästar är mitt största intresse. Jag rider varje vecka och samlar på Schleisch-hästar. Fast jag spelar handboll också, men det kunde man ju inte välja.

Cirkusföreställning gamla Sporthallen Nora Lundström

Nora Lundström, 12 år, årskurs 6 – är en av de elever som jobbat bakom kulisserna på cirkusföreställningen. Hon har tillsammans med flera andra elever varit ansvarig för smink och kostymer. 

- Det var jättekul att få sminka andra! Jag har bland annat gjort hundar, hästar och några kattdjur.

Mer information om projektet

Bryngelstorpsskolan har ansökt om pengar från Statens kulturråd och Skapande skola för sitt cirkusprojekt. Det har varit viktigt att projektet drivits i linje med skolans värdegrund och motto: "Jag kan, jag vill, jag vågar!" Alla elever på skolan har deltagit i cirkusprojektet - totalt 330 elever från förskoleklass till och med årskurs sex.