Nu kommer färre ensamkommande barn

15 januari 2016

Strömmen av ensamkommande barn till Sverige har mattats av. När trycket var som störst under hösten kom 2 500 barn i veckan till Sverige, nu kommer 200. Även i Nyköping märks förändringen. Nu kommer 1 barn i veckan jämfört med 15, då trycket var som högst.

– Vad det beror på är svårt att svara på. Om det är de skärpta gränskontrollerna eller det faktum att det nu är vinter, säger Glenn Andersson, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen.

Ett barn

Verksamheten för ensamkommande barn växte dramatiskt under förra året. I boendena arbetar nu 80 personer jämfört med 15 st år 2014. Under ett halvår blev fyra handläggare 14 som enbart arbetar med ensamkommande. Dessutom har personal som arbetar med administrativt stöd anställts.

Nytt avtal med Migrationsverket

I dagsläget har kommunen ansvar för 170 ensamkommande barn, som antingen bor i kommunens egna boenden eller i familjehem. Ett nytt avtal med Migrationsverket har tecknats för 2016 om att Nyköpings kommun ska ha 130 platser och på sikt 199 platser. Det kan jämföras med förra årets 24 platser.

Det som ligger till grund för hur många ensamkommande barn en kommun ska kunna ta emot är kommunens folkmängd, tidigare mottagande av ensamkommande barn och deras anhöriga, tidigare mottagande av nyanlända personer och deras anhöriga samt antal boendedygn för asylsökande på kommun- och länsnivå.

– Trots att situationen varit väldigt ansträngd under hösten har vi klarat vårt mottagande av ensamkommande barn bra, jämfört med många andra kommuner. Vi fortsätter att planera för ett ökat mottagande. Ytterligare två boenden planeras att öppna inom den närmaste tiden, säger Glenn Andersson.