7,8 miljoner snusprillor fulspolas i Nyköping varje år

19 november 2016

Idag den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag, där globala sanitetsfrågor uppmärksammas världen runt. I Sverige måste vi framför allt få bättre toalettvett och sluta fulspola. Bara i Nyköpings kommun spolas det ner över 21 000 snusprillor i toaletten varje dag.

I Sverige spolas allt för mycket skräp ner som inte hör hemma i våra toaletter och avlopp – inte minst snus som toppar listan över saker som fulspolas över hela landet.

– Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i Nyköping. Det slängs 6250 kilo snus i toaletterna varje år som medför en stor och onödig påfrestning på vårt avloppsreningsverk. Det är inte anpassat för att ta hand om gifter som är svåra att bryta ner, till exempel kadmium i snus, säger Mats Lindberg, verksamhetschef på Tekniska divisionen.

Beskrivningen av hur mycket snus som fulspolas varje år

Okunskap och beteendeförändring

Över en miljon svenskar snusar, men över hälften av dessa känner inte till att snus är skadligt för miljön. Många tror att snus förmultnar och därför kan slängas varsomhelst, vilket inte stämmer. Snus ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor, då snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium, som inte bryts inte ner i naturen. Om vi spolar ner snus i avloppet ökar även då risken för högre kadmiumhalter i naturen.

– Vi hoppas såklart att vi genom att uppmärksamma detta problem får många att slänga snuset bland förbränningsbara sopor istället. Förhoppningsvis tänker både snusare och icke snusare ett varv extra innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger Mats Lindberg.

Se filmen där Edward Bloom berättar varför han tänker sluta fulspola.

Fakta om det svenska snusandet:

  • Svenska snusare spolar i genomsnitt ner 4 snus i toaletten om dagen. Det blir 1,4 miljarder prillor eller 1100 ton snus per år.
  • Skräp som spolas ner orsakar stopp i pumpar och reningsverk och bidrar till att orenat avloppsvatten släpps ut i våra sjöar och hav.
  • 53 procent av svenska snusare vet inte om att det är skadligt för miljön att spola ned snus i toaletten.
  • 21 procent av de som inte slänger snus i papperskorgen menar att det är okej eftersom snus förmultnar och därför går det bra att slänga varsomhelst.
  • 19 procent av snusarna slänger inte snus i papperskorgen med oro för att det ska lukta illa.
  • Nästan en femtedel av svenska snusare har någon gång bråkat med sin partner på grund av var de har slängs sitt snus.

Källa: Svenskt Vatten