Samverkan för att minska ungas arbetslöshet

21 december 2015

Nyköpings kommun och Arbetsförmedlingen har kommit överens om att minska ungas arbetslöshet.

Kommunalrådet Urban Granström (S) och Arbetsförmedlingens chef Mats Karlsson skriver på överenskommelsen som ska minska ungas arbetslöshet.

Överenskommelsen har initierats av regeringens delegation för unga till arbete(DUA). Överenskommelsen innebär att kommunen och Arbetsförmedlingen utvecklar en långsiktig samverkan för att hjälpa ungdomar att få ett arbete. Arbetet med detta sker inom befintliga resurser som avsatts. Möjligheter finns att söka statsbidrag för nyutveckling av insatser riktade mot ungdomarna.
 
Syftet med överenskommelsen är att genom samverkan utifrån lokala behov långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. Exempel på insatser som kan påbörjas direkt är Utbildningskontrakt för unga. I senare skede kommer även traineejobb att användas. Idag finns redan det Kommunala Aktivitetsansvaret på Campus Nyköping som har till uppgift att aktivera ungdomar som hoppat av gymnasiet eller inte påbörjat gymnasiestudier.
 
Överenskommelsen vänder sig till alla unga i åldern 16 -24 år som varken arbetar eller studerar eller som är undersysselsatta. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2016 till 31 december 2018.