Öppna jämförelser av ekonomiskt bistånd

18 december 2015

Handläggarna på ekonomiskt bistånd har god tillgång till handledning och ett barnperspektiv på handläggningen. Det visar årets Öppna jämförelser, som jämför hur kommunerna arbetar med försörjningsstöd i landets alla kommuner.

– Det är glädjande att se goda resultat i arbetet med barnperspektivet. All personal har fått utbildning och sedan 2013 används en utredningsmall som också utgår från barnets perspektiv. Dessutom har en särskild handläggartjänst har avsatts för att arbeta med att förebygga avhysning för bland annat barnfamiljer, säger Anna Möller, kvalitetsutvecklare på Social omsorg.

Jämförelserna visar även på få ärenden där handläggarna gjort felaktiga bedömningar och att tillgången till handledning har ökat i antal timmar jämfört med förra året.

Som i de flesta kommuner har även Nyköpings kommun svårt att rekrytera och behålla socialsekreterare med socionomexamen. Drygt 68 procent av handläggarna som arbetar med ekonomiskt bistånd i Nyköpings kommun har en socionomexamen och 32 procent har arbetat minst två år i yrket.

Mer om resultaten kan du läsa på Socialstyrelsens webbplats http://www.socialstyrelsen.se/oppnajamforelser/ekonomisktbistand