Nyköpings kommun skyddar Ryssbergen för friluftslivet

17 december 2015

Kommunfullmäktige beslutade 8 december om att inrätta Ryssbergens naturreservat på 272 ha skog vid Ryssbergen. 

Både kommunens egen skog och Statens fastighetsverks skog ingår i reservatet. Bildandet av Ryssbergens naturreservat innebär att kommunen skyddar området för friluftslivets behov, nu när Nyköping växer.

Ryssbergen är en viktig plats för det tätortsnära friluftslivet, mycket tack vare Friluftsfrämjandet som har hand om skidbacken och motionsspåren. Föreningen har planer på att anlägga Sveriges lättaste motionsspår på Ryssbergen.

Vad innebär skyddet?

Ryssbergen är skyddat från exploatering en lång tid framöver. Certifierat skogsbruk kommer att fortsätta i området, men med större hänsyn till friluftslivet och biologisk mångfald. Kommunen sköter sin del av reservatet, medan Statens fastighetsverk sköter sin egen skog. För allmänhetens räkning betyder skyddet att större hänsyn måste visas till andra användare:

  • hund måste hållas i koppel på motionsspår och ridled
  • ryttare får inte rida på anlagda motionsspår

När vi månar om naturen och andra människor skapar vi fina naturupplevelser för oss själva och alla andra besökare!

Skyddad skog, ridstig och entréskyltar

Bildandet av Ryssbergens naturreservat medfinansieras med statliga bidrag till lokal naturvård. Senast 31 december 2017 ska kommunen också ha röjt en 5 km lång ridstig, satt upp entréskyltar och skickat en folder om reservatet till alla Nyköpingsbor.

Beslutshandlingar i sin helhet finns att läsa här till höger.