Minister nyfiken på Nyköpings socialtjänst

23 december 2014

Nyköping har kommit igång med åtgärder för att förbättra situationen för socialsekreterare. Ett arbete som Fackförbundet Visions ordförande Veronica Karlsson uppmärksammat och nu barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér visar intresse för.

Måndag 22 december besökte ministern Nyköping för att få veta mer om arbetet med att skapa bättre förutsättningar för rekrytering av socialsekreterare och därmed en bättre fungerande socialtjänst.

– Nyköping är en viktig stad i Stockholms närområde. Jag hade hört om arbetet här från Vision. Det är glädjande att se att ni satsar på 1:e socialsekreterare, trainee och annat som skapar trygghet kring nyrekryterade socialsekreterare. Det ska bli intressant att följa och se hur det påverkar förmågan att rekrytera men också behålla kompetens, säger Åsa Regnér.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i samtal med handläggare och enhetschefer i Nyköpings socialtjänst.

1:e socialsekreterare - möjlighet till karriär utan att bli chef

Nyköpings kommun arbetar bland annat med att begränsa antalet ärenden för socialsekreterarna, mentorer, chefsstöd och trainee för socionomer.

- Vi kommer också att rekrytera ett antal 1:e socialsekreterare som får nyckelroller i organisationen. Dessa ska vara erfarna socionomer som får i uppdrag att handleda och vägleda i första hand de med kort arbetserfarenhet som på så vis lotsas in i yrkesrollen. Med särskild avsatt tid för det uppdraget och ett lönetillägg så blir det en möjlighet att göra karriär inom yrket utan att behöva ta steget till att bli chef, säger kommundirektör Erik Carlgren.

Under besöket träffar Åsa Regnér också politiker, representanter från Vision och chefer. Här i samtal om Nyköpings satsning på 1:e socialsekreterare som är erfarna socionomer med uppdraget att lotsa in nya socialsekreterare i yrkesrollen. 

Tid för stöd och reflektion

Under dagen fick Åsa Regnér träffa handläggare och enhetschefer inom Division Social omsorg som berättade om utvecklingsarbetet.

- Jag trivs med mitt jobb och får möjlighet att utvecklas. I Nyköping tar cheferna sig tid att lyssna och det finns möjlighet till stöd och reflektion. Det tas initiativ för att trygga vår situation, säger socialsekreterare Dalia Eid.

Dalia Eid (i blå blus) trivs som socialsekreterare och uppskattar lyhörda chefer. 

Dagen avslutades med en genomgång tillsammans med representanter för Fackförbundet Vision, kommunledning och politiker.

- I Nyköping har socialtjänsten vågat ta tag i frågan om begränsning av antalet ärenden per handläggare, mentorskap för yngre handläggare och inrättande av 1:e socialsekreterare för att avlasta chefer. Vi ser att Nyköping ligger i framkant och tar lovvärda initiativ för att förbättra arbetsmiljön, säger Per Norrhäll, Vision Nyköping.

Vision driver att regeringen bör inrätta en socialtjänstkommission. Förbundet önskar också att ett gemensamt forum skapas där myndigheter, forskare och parterna slår sina kloka huvuden ihop och tillsammans finner lösningar på dagens utmaningar.

För mer information

Per Norrhäll
Ordförande Fackförbundet Vision Nyköping
0155 - 24 84 70, per.norrhall@nykoping.se

Dalia Eid
Socialsekreterare Division social omsorg Nyköpings kommun
0155 - 45 70 66, dalia.eid@nykoping.se

Erik Carlgren
Kommundirektör Nyköpings kommun
0155 – 24 83 60, erik.carlgren@nykoping.se