Om olyckan är framme

Är läget akut? Larma genom att ringa SOS 112!

Den här filmen visar hur det går till om du skulle behöva ringa vårt gemensamma nödnummer 112. Filmen beskriver också vilka situationer nödnumret 112 ska användas i, vilka olika resurser du når och vad som är viktigt att tänka på. Filmen informerar också om det nationella informationsnumret 113 13.

Ring alltid 112 i en nödsituation

Ring alltid larmnumret 112 om du eller någon annan råkar ut för en nödsituation som kräver omedelbar hjälp av ambulans, räddningstjänst eller polis.

Till larmnumret 112 kan du ringa från fast telefon eller mobiltelefon, var du än är i Sverige och där mobiltäckning finns. Ditt samtal besvaras av en SOS-operatör på någon av landets SOS-centraler som omedelbart sänder den hjälp som behövs.

Beskriv olyckssituationen

När ditt samtal är besvarat ställer SOS-operatören följande frågor:

  • Vad har hänt?
  • Var har det hänt?

Försök att tydligt beskriva vad som har hänt, var det har hänt, vem som behöver hjälp och varför. Brinner det, är någon i fara, eller är någon i behov av polisskydd? I händelse av en olycka behöver operatören veta om någon är skadad, hur många skadade personer det finns, och på vilket sätt är de skadade.

Beskriv tydligt platsen dit hjälpen ska sändas och ge operatören ditt namn, adress och telefonnummer.

SOS-operatören behöver den här informationen för att avgöra vilken typ av hjälp som behövs. Operatören kan också behöva mer information när hjälpen är på väg, så stanna i telefon eller där du är under tiden.

Ring inte 112 i onödan.

 

Nationellt informationsnummer 113 13 och www.krisinformation.se

Till Sveriges informationsnummer 113 13 kan du ringa dygnet runt om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. Det kan till exempel handla om en större storm, en influensaepidemi eller översvämning.

All information som lämnas på 113 13 är avstämd med kommuner, länsstyrelser, centrala myndigheter eller andra ansvariga aktörer.

Du hittar också information på www.krisinformation.se 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-03-31
Sidansvarig: Helena Vesterlund
RTJ