Fritidssäkerhet

Att ta med sig ett risk- och säkerhetstänk även på fritiden gör att du lättare undviker en olycka samt hanterar en den oönskade händelsen bättre. Här har vi samlat några av våra bästa tips.

Grilla säkert

Varje år skadar sig ungefär femhundra personer allvarligt vid grillning. De flesta är under 20 år. Brännskador är vanligast, men se också upp så att du inte får heta flagor i ögonen när du blåser på glöden.

Se filmen som lär dig hantera brandfarliga vätskor, till exempel tändsprit och tändgelé, när du gör upp eld utomhus. Filmen är producerad av Din säkerhet.se.

Läs mer om grillning och spana in brandmannen Håkans goda grillrecept!

Brandskydda fritidshuset, husvagnen och båten

Glöm inte att se över ditt brandskydd även där du bor på ledigheten. Kanske är det läge att kontrollera brandvarnaren och byta batteri efter ett långt vinteruppehåll?

Tips om hur du brandskyddar din båt  och din husvagn.

Tips om hur du ska tänka och agera i en gästhamn eller på en camping.

Tänk på att avståndet mellan husvagnar och husbilar ska vara minst fyra meter. Läs mer om brandsäker camping.

Gå på festival eller konsert?

Ta reda på så mycket som möjligt om konsertens eller evenemangets säkerhet i förväg. Var finns nödutgångar? Är campingen bemannad? Vilka ordningsregler gäller? Läs mer om säkerhet på festival, konsert eller arenaevenemang.

Säkerhet på sjön

Vanligaste orsakerna till båtbränder är att bränsle har förångats och antänts av en låga eller gnista. Hemmagjorda elektriska installationer tros också vara en orsak till brand i fritidsbåtar. Och du, använd flytväst på sjön och håll koll på varandra! Läs mer om säkerhet vid vatten.

Badvett och badsäkerhet

Det är främst äldre män som har alkohol i kroppen som drunknar i vårt land. Bland små barn är drunkning den vanligaste dödsorsaken. Att aldrig bada med alkohol i kroppen eller ensam är ett säkert tips. Lämna hellre aldrig barn utan uppsikt, inte ens en kort stund eller om de bara badar i en liten babypool på tomten. Tänk på att det inte hörs om någon druknar.

Läs mer om badvett och badsäkerhet på Din säkerhet.se.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-07-19
Sidansvarig: Henrik Schenström
RTJ