Eldningsförbud

Det tidigare eldningsförbudet är nu upphävt eftersom det inte är lika torrt i markerna längre. Eldningsförbudet upphävdes 20 augusti 2018. Läs här vad som gäller i Nyköping, Trosa, Oxelösund och Gnesta.

Detta gäller i Nyköping och Oxelösund

I Nyköping och Oxelösund gäller nu inga begränsningar så länge räddningstjänsten inte utfärdar en avrådan från eldning eller eldningsförbud igen.

Detta gäller i Trosa

I Trosa är det förbjudet att elda löv, kvistar och annat trädgårdsavfall inom område med detaljplan mellan 1 juni till 31 augusti. I Trosa innerstad gäller alltid förbud mot öppen eld för bränning av trådgårdsavfall med mera. Förbudet gäller ej för grillning i för ändamålet avsedd utrustning samt eldning i eldstäder för uppvärmning av hus. Eldning får aldrig ske i strid mot gällande brandföreskrifter.

Detta gäller i Gnesta

I Gnesta gäller eldningsförbud inom detaljplanerat område mellan 1 maj och 30 september.

Var alltid försiktig!

Även om eldningsförbudet är upphävt gäller det att alltid vara försiktig och tänka extra på säkerheten när man använder eld. Den som använder öppen eld eller utför gnistbildande arbeten är alltid ansvarig för eventuella konsekvenser.

Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Läs mer om eldningförbudet i frågor och svar.

Förebygg bränder utomhus

Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilen när du kör eftersom de kan antända torrt gräs i vägrenen

Läs mer om säker eldning och grillning.

Håll koll på brandrisken där du är

Med appen BRANDRISK Ute kan du hålla koll på om brandrisken i hela Sverige. Ladda ner appen från App Store eller Google Play. 

Du kan också ta del av brandriskprognosen på Dinsäkerhet.se

Läs mer om appen på Dinsäkerhet.se eller se filmen:

Vem beslutar om eldningsförbud?

I Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta är det Sörmlandskustens räddningstjänst eller Länsstyrelsen som bestämmer om det ska råda eldningsförbud eller inte. Räddningstjänsten kan också avråda från eldning.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-08-24
Sidansvarig: Helena Vesterlund
RTJ