Eldningsförbud | Nyköpings kommun Nyköpings kommun

Eldningsförbud

Från och med 13 augusti är det tillåtet att grilla med försiktighet, även på iordningställda grillplatser i naturen och på allmän plats. Det gäller i alla kommunerna: Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta.

Det är fortfarande förbjudet att:

  • Elda gräs, löv, grenar, kvistar, ved eller dylikt med öppen låga utomhus. Det gäller även eldning i tunna eller liknande. 
  • Grilla med engångsgrill

Du som grillar ansvarar

Det är tillåtet att grilla i en trädgårdsgrill, gasolgrill eller iordningställd grillplats. Trädgårdsgrill bör placeras på ett obrännbart underlag. Säkerställ att det inte finns något brännbart material i nära anslutning till grillningen. Ha alltid släckutrustning i närheten när du grillar och släck ordentligt med vatten efteråt.

Var försiktig! Den som använder öppen eld eller utför gnistbildande arbeten är alltid ansvarig för eventuella konsekvenser.

Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Läs mer om eldningförbudet i frågor och svar.

Förebygg bränder utomhus

Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilen när du kör eftersom de kan antända torrt gräs i vägrenen

Läs mer om säker eldning och grillning.

Håll koll på brandrisken där du är

Med appen BRANDRISK Ute kan du hålla koll på om brandrisken i hela Sverige. Ladda ner appen från App Store eller Google Play. 

Du kan också ta del av brandriskprognosen på Dinsäkerhet.se

Läs mer om appen på Dinsäkerhet.se eller se filmen:

Vem beslutar om eldningsförbud?

I Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta är det Sörmlandskustens räddningstjänst eller Länsstyrelsen som bestämmer om det ska råda eldningsförbud eller inte. Räddningstjänsten kan också avråda från eldning.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-08-20
Sidansvarig: Helena Vesterlund
RTJ