Eldningsförbud

Från och med 21 maj 2018 råder eldningsförbud i kommunerna Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta. Förbudet gäller  tills vidare.

Under eldningsförbud får du inte:

  • elda med öppen låga utomhus. Det gäller även eldning i tunna eller liknande.
  • använda engångsgrill.

Räddningstjänsten ger inga dispenser för eldning under eldningsförbud.

Du kan använda fasta grillplatser och hemmagrill på ben

Det är tillåtet att använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand.

Det går också bra att använda fasta hemmagrillar som står på egna ben och inte är nära marken eller i kontakt med marken.

Du som eldar och grillar ansvarar

Du som använder öppen eld är alltid ansvarig för eventuella konsekvenser. Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Förebygg bränder utomhus

Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilen när du kör eftersom de kan antända torrt gräs i vägrenen

Läs mer om säker eldning och grillning.

Håll koll på brandrisken där du är

Med appen BRANDRISK Ute kan du hålla koll på om brandrisken i hela Sverige. Ladda ner appen från App Store eller Google Play. 

Du kan också ta del av brandriskprognosen på Dinsäkerhet.se

Läs mer om appen på Dinsäkerhet.se eller se filmen:

Vem beslutar om eldningsförbud?

I Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta är det alltid Sörmlandskustens räddningstjänst eller Länsstyrelsen som bestämmer om det ska råda eldningsförbud eller inte. Räddningstjänsten kan också avråda från eldning.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-06-13
Sidansvarig: Helena Vesterlund
RTJ