Barnens sida

Apan Flammy är vår och Brandskyddsföreningens maskot. Han är  bra på att både skydda sig mot brand och på att mysa. Här hittar du roliga spel och annat där du kan lära dig om säkerhet.

Hej!

Det är jag som är Flammy! Kolla in mina spel och annat skoj. Jag tycker det är viktigt att det finns en brandvarnare hemma hos dig. Kolla med dina föräldrar! Be dem också testa att den funkar.

Och du, glöm inte att släcka ljusen!

Kram från Flammy

Flammys 112 spel

I mitt spel 112 ska du släcka elden genom att koppla ihop 1+1+2. Varje gång du parar ihop rätt siffror får du poäng. Spela med dina kompisar och kolla vem som hamnar på topplistan!

Klicka här eller på bilden så kommer du till spelet.

Flammys brandskola

Flammys brandskola är ett webbaserat spel där barn kan lära sig mer om brandskydd hemma.

Klicka här eller på bilden så kommer du till spelet.

 

Rita av Flammy och skicka in teckningen 

Vill du se din teckning på webben? Rita av Flammy och skicka till:

Flammy
Brandskyddsföreningen
115 87 Stockholm

Här kan du se flera teckningar av Flammy.

Flammy som klippdocka

Gillar du klippdockor? Jag finns som klippdocka, både med brandmanskläder och annat, som shorts och t-shirt. Ladda ner pdf:en genom att klicka på mig här till höger. Du kan skriva ut mig i färg, eller i svart-vitt så kan du färglägga själv. Sen är det bara att klippa!

Sätt en lapp på dörren: Glöm inte att släcka ljusen!

Om man glömmer ett tänt ljus hemma kan det börja brinna. Därför är det bra att påminna alla i familjen att släcka alla ljus när man lämnar ett rum eller åker hemifrån. Ladda ner bilden genom att klicka på bilden här brevid, skriv ut den på din skrivare och färglägg Flammy. Sätt sen gärna upp bilden på insidan av ytterdörren.

Så här gör du om det börjar brinna

  • Kolla att ni har en brandvarnare hemma, och att den fungerar. Det gör man genom att trycka på en testknapp.
  • Jag tycker att ni ska ha en brandsläckare hemma. En 6 kg pulversläckare är bra. Alla i familjen ska veta hur släckaren fungerar.
  • Lämna aldrig levande ljus obevakade. Kom ihåg att den som tänder ljuset ska också släcka det. Använd ljusstakar som inte kan brinna.
  • Du som är barn ska aldrig lämnas ensamma med levande ljus eller tomtebloss. Be en vuxen vara med!
  • Om det börjar brinna på spisen – kväv elden med en filt eller ett lock.
  • Om ni måste utrymma hemmet, se till att ni har bestämt en återsamlingsplats. Be mamma, pappa eller en annan vuxen att ni ska öva på att utrymma.

Fler tips på barnsäkerhet 

Webbplatsen dinsakerhet.se har flera tips för ett barnsäkert hem. Be din mamma, pappa eller en annan vuxen att kika på den så att ni får ett tryggt och säkert hem. 

Flammy hos Sörmlandskustens räddningstjänst

Flammy finns i alla Sörmlandskustens räddningstjänsts brandbilar. Brandmännen använder Flammy för att trösta barn som har varit med om en olycka. Apan är också bra att använda när vi behöver förklara hur vi jobbar eftersom Flammy är rätt duktig på brandskyddsfrågor.

 

Vill du veta mer?

Kontakta oss eller Brandskyddsföreningen.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2016-12-21
Sidansvarig: Helena Vesterlund
RTJ