Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Kan du ta en paus från jobbet när någon ringer 112?

Nu söker vi dig i Nyköping, Oxelösund, Trosa, Gnesta, Nävekvarn och Vrena som kan lämna ditt vanliga jobb när larmet går för att rycka ut och arbeta som brandman med oss.

Att vara så kallad räddningspersonal i beredskap (RiB) är ett spännande och meningsfullt uppdrag där du hjälper människor i nöd utan att arbeta som brandman på heltid. Som RiB har du beredskap hemma eller på jobbet men tar dig snabbt, oftast inom fem minuter, till brandstationen när larmet går.

Åsa Stridh arbetar som räddningspersonal i beredskap
- Jag vill vara med och göra skillnad för människor. Det är både stimulerande och lärorikt och det känns bra i hjärtat att kunna bidra, säger Åsa Stridh, som vid sidan av sitt ordinarie jobb på Skandia arbetar som räddningspersonal i beredskap.

Att arbeta med oss parallellt med ditt vanliga jobb innebär också att du får tillgång till värdefull kunskap som kan vara till stor nytta på din vanliga arbetsplats.

Vad krävs?

För att vara aktuell som brandman ska du:

  • bo och arbeta max 5 minuter från brandstationen i Oxelösund, Trosa, Gnesta, Nävekvarn eller Vrena,
  • ha tillstånd från din ordinarie arbetsgivare att lämna arbetsplatsen vid larm och utbildningar,
  • vara minst 18 år och ha B-körkort,
  • ha bra grundkondition, klara fystester och intervju.

Läs mer om krav och tester.

Utbildning och lön

Sörmlandskustens räddningstjänst ger dig den grundläggande utbildning som behövs. Dels en intern grundutbildning på tre veckor samt en fem veckors utbildning på någon av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps skolor.

Du får lön för den tid som går åt till utryckningar, övningar och utbildningar samt för beredskapstiden. En genomsnittsmedarbetare tjänar ungefär 10 000 kr per månad enligt nuvarande avtal.

Hur går det till att söka?

Först behöver du göra ett rullbandstest. Det kan du göra hos oss, boka tid på raddningstjansten@nykoping.se. Du behöver också ha ett intyg från din arbetsgivare om att du får lämna arbetet vid larm och utbildning. Blankett finns på skrtj.se.

Därefter kan du söka tjänsten.

Kontakta oss om du har frågor

Om du undrar över något får du gärna höra av dig till oss! Vår samordnare Henrik Holm kan berätta mer om yrket, testerna och anställningsformen. Du når honom på telefon 0155-24 75 01.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-02-21
Sidansvarig: Helena Vesterlund
RTJ