Brandman i beredskap

Som brandman i beredskap, eller räddningspersonal i beredskap som det också kallas, är du med och bidrar till trygghet och säkerhet i samhället, där du bor eller arbetar. Du är en viktig resurs i samhället och en tillgång i säkerhetsarbetet på ditt jobb.

Just rekryterar vi flera nya brandmän i beredskap till stationerna Oxelösund, Gnesta, Vagnhärad (Trosa) och Vrena. Sista ansökningsdag är 
21 februari 2018. Se annons.

Du har vanligtvis en annan huvudarbetsgivare men kan rycka ut när larmet går.

Som brandman i beredskap har du schemalagd beredskap som varierar beroende på vilken station du arbetar på. Du ska kunna åka på larm från brandstationen inom 5-10 minuter. 

Till stor del arbetar du med samma uppdrag som en heltidsbrandman när det gäller utryckning. Du kan även ha rollen som styrkeledare.

Vi utbildar dig

I samband med anställningen erbjuder vi dig en grundutbildning på tre veckor. Det finns möjlighet att börja arbeta även innan utbildningen.

Efter något år genomför du en sex veckor lång utbildning, uppdelad i två delar, på någon av Myndigheten för samhällskydd och beredskaps skolor (MSB). Den första delen består av två veckors introduktionsutbildning på en av MSB:s skolor och en veckas praktik på den lokala räddningstjänsten. Den andra delen är tre veckors i räddningsinsats på någon av MSB:s skolor. Läs mer om utblidningen på MSB:s webbplats.

Du genomför även regelbundet interna utbildningar och övningar.  

De flesta övningspass är förlagda till kvällstid eller någon helg. Vi står för stora delar av körkortsutbildningen för C-behörighet om du inte redan har det.

Du får lön av oss under samtliga utbildningar och övningar.

Hur ofta går larmet?

I genomsnitt får vår beredskapspersonal tre larm/vecka. Antalet är något lägre i Gnesta och Nävekvarn jämfört med Trosa och Oxelösund. Varje insats varar i snitt ca 30-45 min, därefter ingår återställningsarbete på stationen.
Ca 65 procent av larmen sker någon gång mellan kl. 8.00 och 20.00. Denna statistik har varit relativt konstant de senaste åren.

Anställningsform och ersättning

Du anställs enligt avtalet RiB 17. Du får en fast ersättning per beredskapsvecka. Utöver det får du timersättning för utryckning och övningar och ersättning för fysträning, två arbetstimmar/månad. Alla som arbetar som deltidsbrandmän deltar i en längre lördagsövning varje vår och höst. Vi betalar också lön under den tid du utbildar dig.

Som brandman i beredskap blir du en del av Sörmlandskustens räddningstjänst och du kommer göra nytta!

Läs mer om hur det är att arbeta som brandman på MSB:s webbplats.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-02-01
Sidansvarig: Henrik Holm
RTJ