Språkvänner

Vi söker dig som vill träffa människor från andra kulturer. Många invandrare och flyktingar saknar svenska vänner men vill ha det. Och många svenskar känner ingen från ett annat land. Genom språkvänner i Nyköping hjälper vi er att mötas.

Vägen till integration går via vänskap och prat på jobbet och i vardagen. Den som har en språkvän blir säkrare språkligt och vågar fråga för att förstå.

Så här går det till 

 • Att vara språkvän är ideellt och frivilligt. Det handlar om att öva på svenska språket. Inte om att hjälpa till med pappersarbete eller annat som tillhör vardagen. 
 • Du anmäler dig till oss ensam, med en vän eller hela din familj. På samma sätt anmäler sig nyanlända. Vi matchar sedan ihop er, baserat på erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation och individuella önskemål.
 • När ni är matchade sköter ni kontakten själva. Ni ses på fritiden och det bygger på ömsesidighet, öppenhet och respekt. Vad ni gör bestämmer ni själva. Det kan vara allt från att fika, gå promenader till att idrotta.
 • Vissa språkvänner träffas varje vecka och några varannan vecka. Vi ser helst att ni ses ungefär 6 timmar per månad eller mer. 
 • Det kan bli en kort bekantskap eller så blir ni vänner för livet. Om någon av er vill avsluta är vi tacksamma om ni meddelar oss!

Vem kan bli språkvän?

Du som kan prata bra svenska. Du kan vara född i Sverige eller ha bott här länge. Det är hittills mest kvinnor som ställer upp som språkvän. Vi behöver fler män i alla åldrar, samt fler ungdomar både tjejer och killar!

Träffa oss och få reda på mer om språkvänner

 • Lördag 1 december kl. 11-14: utanför Stadshuset, Stora torget

280 par matchade sedan starten

Vi har matchat ihop över 280 par språkvänner hittills. Läs om språkvänsparet Rami och Dennis.

För dig som vill bli en språkvän:

 1. Du skickar in en intresseanmälan (se nedan) och blir sedan inbjuden till en gruppinformation.
 2. Därefter kontaktas du av samordnaren som har ett förslag på en språkvän att matchas med.
 3. Första gången träffas ni på vårt kontor eller annan plats tillsammans med någon av oss som arbetar på Kommunservice Brandkärr.

För dig som vill en språkvän:

 1. Du skickar in en intresseanmälan (se nedan). Du blir sedan inbjuden till information.
 2. Därefter kontaktas du av samordnaren som har ett förslag på en språkvän att matchas med.
 3. Första gången träffas ni på vårt kontor eller annan plats tillsammans med någon av oss som arbetar på Kommunservice Brandkärr.

Fyll i intresseanmälan:

Jag vill
Jag är en
E-postadressen används endast för att svara på din intresseanmälan. Den kommer inte att spridas vidare.
Personuppgifterna behandlas för att Nyköpings kommun ska kunna matcha nyanlända med svensktalande i ett språkvänsprojekt. Uppgifterna sparas så länge som du själv vill kvarstå som språkvän respektive ha en språkvän.
Mer information om hur vi hanterar dina personuppgifter och dina rättigheter finns att läsa på nykoping.se/personuppgifter
Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-11-06
Sidansvarig: Helena Karlsson