Hjälp till flyktingar

Här får du tips om hur du kan hjälpa flyktingar, ensamkommande barn och nyanlända.

Bli god man

Uppdraget som god man till ensamkommande barn innebär att du tar en del i rollen som förälder för barnet, hjälper till med ekonomin, bevakar barnets juridiska rättigheter, sköter kontakt med skolan och boendet. Också den sociala biten är viktig, stötta barnet och se till att han eller hon har det så bra som möjligt.

Hyr ut en bostad - Öppen dörr

Vill du öppna din dörr för någon som tvingats fly från sitt hemland?
Kommunen har startat Öppen dörr - bostäder till nyanlända för att underlätta kontakterna mellan nyanlända och dig som har ett rum, ett hus eller sommarstuga att hyra ut.

Om du har en större anläggning för boende som du vill hyra ut vänd dig till Migrationsverket.

Kommunen jobbar vidare med att utreda egna lokaler vad gäller evakueringsboenden och HVB-hem förutom familjehemsplaceringar.

Bli familjehem

Vi behöver hjälp med att ordna fler familjehem åt ensamkommande barn och söker familjer som under kortare eller längre perioder kan öppna sitt hem.

Bli kontaktperson eller kontaktfamilj

Du kan bli kontaktperson eller kontaktfamilj. Det innebär att du eller din familj hjälper en medmänniska under en begränsad tid. Uppdragen varierar, men som kontaktfamilj kan det till exempel handla om att ta emot ett barn en helg i månaden. Det kan också vara att som kontaktperson träffa en ungdom eller en vuxen person en gång i veckan. Kanske går ni på bio tillsammans eller gör någon fritidsaktivitet.

Bli språkvän

Många invandrare och flyktingar saknar svenska vänner men vill ha det. Och många svenskar känner ingen från ett annat land. Genom språkvänner i Nyköping hjälper vi er att mötas. Vi har just nu över 200 par som träffas för fika, lek med barnen, fotboll eller andra vardagsaktiviteter. Men vi behöver fler som engagerar sig, framför allt fler män i alla åldrar.

Skänk kläder eller arbeta ideellt

Vi är i stort behov av cyklar. Har du en begagnad cykel som du vill skänka till oss kommer den till användning för de ensamkommande flyktingungdomarna. Kontakta Magnus Gustafsson tfn 0155 - 24 86 62.

Kommunens egen klädinsamling på Arbetsmarknadsenheten, gamla brandstationen, har slutat att ta emot kläder. Däremot tar de gärna emot tyger för återbruk i sin textilverkstad.

Kläder kan skänkas till frivilliga hjälporganisationer, där du också kan arbeta ideellt.

Vill du stötta flyktingar med språkträning eller fritid?

Har du idéer eller vill hjälpa till med fritid eller språkträning - för flyktingar på asylboende? Kontakta peter.lindbom@svenskakyrkan.se

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-01-18
Sidansvarig: Helena Vesterlund
Mer info

Rädda barnens hjälptelefon för ensamkommande

Tfn 0200-77 88 20
Öppettider: vardagar kl. 15-18
Språk: engelska, dari och arabiska.

Barnen kan vara anonyma och samtalen är gratis.