Vi söker gode män och förvaltare

Det behövs fler gode män. Vi söker dig som är intresserad av vardagsekonomi, tycker om människor och har tid över för en annan person.

Ett plus är om du är väl insatt i samhället och har erfarenheter av arbete inom offentlig sektor, bank eller liknande.

Vad gör en god man?

En god man eller förvaltare hjälper till med ekonomin, bevakar juridisk rätt eller ger annat stöd i vardagen. En förvaltare har samma uppgift som en god man men den som har förvaltare måste ha förvaltarens samtycke för att ingå avtal eller rättshandla på andra sätt. Uppgifterna skiljer sig mycket beroende på vem du är god man eller förvaltare för men exempel på vanliga uppgifter är:

  • Betala månadens räkningar och portionera ut fickpengar
  • Boka tid och vara med på möten hos myndigheter eller vården
  • Ansöka om exempelvis bostadsbidrag eller andra stödinsatser

Läs mer om uppdraget som god man eller om uppdraget som god man åt ensamkommande barn.

Ett uppdrag - inte en anställning

Att vara god man eller förvaltare är ingen anställning utan ett uppdrag. Du får ett arvode och ersättning för dina utgifter. Arvodet bestäms av överförmyndaren och hur mycket det är beror på uppdragets tyngd och krav på engagemang. För ett ”normaluppdrag” som god man/förvaltare ligger arvodet på mellan 9 000 – 11 000 kr per år. Gode män till ensamkommande barn arbetar som regel mer än så och får också högre ersättning.

Just nu söker vi gode män till komplicerade uppdrag

Vissa personer som behöver god man har större behov än andra. Det kan handla om psykisk ohälsa, missbruk, stora skulder eller att personen isolerar sig. Många kontakter med myndigheter, huvudmannen och kanske anhöriga behöver tas.

– De här uppdragen kräver mer men är inte omöjliga. Vi vet många fall där problemen kan lätta i takt med att god man och huvudmannen lär känna varandra, säger Carl-Hampus Sandén på Överförmyndarkontoret.

Vi söker personer med en positiv livssyn och tid över för en annan människa. Det är en fördel om du har erfarenhet av att arbeta med personer som lider av psykisk ohälsa eller missbruk. Som vanligt är god kunskap i ekonomi och myndighetsvärlden en merit också. Gode män med uppdrag som kräver extra mycket tid och arbete får också en högre ersättning. Ersättningen baseras på vad som har hänt i uppdraget under året, det är en individuell bedömning.

Obs! I dagsläget behöver vi inte fler gode män till ensamkommande flyktingbarn. 

Är du intresserad?

Fyll i intresseanmälan för uppdrag som god man eller förvaltare.

Observera att när du lämnar in en intresseanmälan så är överförmyndarnämnden enligt lag skyldig att kontrollera dina uppgifter hos kronofogdemyndigheten, socialförvaltningens register och rikspolisstyrelsens belastningsregister.

 

Har du funderingar?

Hör gärna av dig till: Susanne, Jenny, Carl-Hampus eller Pernilla på Överförmyndarkontoret tfn 24 87 00, overformyndaren@nykoping.se.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-02-14
Sidansvarig: Susanne Tenghed